Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in de start van het jaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.  

Nu het vaker wel dan niet stormt en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens. Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week veel grote shows op de agenda met Lionel Richie en Jason Mraz in de Ziggo Dome, Alt-J in de Heineken Music Hall en Dropkick Murphys in het Klokgebouw. Maar ook: een van de leukste nieuwe Engelse bands, de terugkeer van Racoon en een Radiohead-drummer met solomateriaal.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Dropkick Murphys - Dinsdag 3 februari, Klokgebouw, Eindhoven
Wie in de zomer regelmatig op de festivalweide te vinden is, heeft Dropkick Murphys waarschijnlijk wel eens live gezien. De band is namelijk al jaren festivalfavoriet en speelt moeiteloos tent na tent plat. Maar ook de eigen shows zijn een feestje, al is het alleen maar omdat het publiek nog veel enthousiaster is. Deze week terug in het Klokgebouw.

Meer informatie concert Dropkick Murphys

Philip Selway - Dinsdag 3 februari, Tolhuistuin, Amsterdam
Philip Selway is voornamelijk bekend als drummer van Radiohead, maar ook solo gooit hij steeds hogere ogen. Zijn 'eigen’ carriere begon in 2010 met het album Familial en afgelopen jaar verscheen opvolger Weatherhouse. Muzikaal een stukje traditioneler dan zijn oorspronkelijke band, maar daarom niet minder mooi.

Meer informatie concert Philip Selway

Henny Vrienten - Maandag 2 t/m zondag 8 februari / Amstelveen, Groningen, Nijmegen
Sinds Henny Vrienten in 2012 succesvol terugkeerde met Doe Maar (en de band samen met Top Notch opnieuw uitvond) is hij niet te stoppen. Afgelopen jaar bracht hij met En toch een prachtige soloplaat uit en daar horen natuurlijk ook nieuwe optredens bij. Tot en met maart in het hele land te zien.

Meer informatie tournee Henny Vrienten

Alt-J - Donderdag 5 februari, Heineken Music Hall, Amsterdam
Nu het Britse Alt-J de 'moeilijke’ tweede plaat overleefd heeft met XX, kan de band zich opmaken voor het grote werk. Deze week te zien in een stijf uitverkochte Heineken Music Hall, maar later dit jaar ongetwijfeld ook bovenaan de posters van grote festivals.

Meer informatie concert Alt-J

Lionel Richie - Donderdag 5 februari, Ziggo Dome, Amsterdam
Een kleine drie jaar na zijn laatste optreden op hetzelfde podium keert Lionel Richie terug naar de Ziggo Dome. Ook dit jaar zorgt hij ongetwijfeld weer voor een greatest hits-show met alles van The Commodores tot nu. In het voorprogramma Marion Raven. die u misschien nog kent van M2M en de hit Don’t Say You Love Me uit de jaren negentig.

Meer informatie concert Lionel Richie

Roosbeef - Vrijdag 6 februari, Bibelot, Dordrecht / Zaterdag 7 februari, De Schaduw, Ardooie
Deze maand verschijnt Kalf, het langverwachte nieuwe album van de eigenzinnige Nederlandse zangeres Roosbeef. Daar hoort natuurlijk ook een reeks nieuwe concerten bij. Onder de noemer 'Kalftour 2015’ is ze de komende tijd in een tal van zalen te zien. Het Dordrechtse Bibelot mag deze week aftrappen.

Meer informatie concert Roosbeef

Jason Mraz - Vrijdag 6 februari, Ziggo Dome, Amsterdam
Eind vorig jaar was Jason Mraz ook al in Nederland. Toen speelde hij voor een select groepje gelukkige fans in Koninklijk Theater Carre. Maar de Amerikaanse singer-songwriter is natuurlijk veel populairder en daarom volgt deze week weer een megashow in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Meer informatie concert Jason Mraz

Racoon - Zaterdag 7 februari, 't Beest, Goes
Na een uitermate succesvolle comeback met het album Liverpool Rain in 2011 (dat de band onder meer de Popprijs opleverde) verschijnt op 13 februari de nieuwe cd All In Good Time. Deze week de eerste show in tijden in Goes, waar de roots van de band liggen. Later volgen nog veel meer concerten, van Paradiso en Doornroosje tot Heineken Music Hall.

Meer informatie tournee Racoon

Fat White Family - Zaterdag 7 februari, AreaFiftyOne, Eindhoven / Zondag 8 februari, EKKO, Utrecht
Een van de leukste Britse bands in jaren - zeker live - keert deze week terug naar Nederland voor twee clubshows. Op festivals als Incubate, London Calling en Le Guess Who? was de groep al favoriet en dus liggen de verwachtingen hoog. Maar moeite om die in te lossen, zal de energieke psychpunk band niet hebben. Verwacht concerten die helemaal ontsporen.

Meer informatie concerten Fat White Family

Dit is natuurlijk maar een (zeer) kleine selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.