Jan Smit ziet de wereld om zich heen "steeds gekker" worden. De zanger is onzeker of hij nummers moet schrijven gebaseerd op recente gebeurtenissen zoals de aanslag op Charlie Hebdo of de indringer bij de NOS.

Dat zegt de zanger in een interview met NU.nl.

"Als ik soms over alle ellende hoor, denk ik wel eens: zal ik daar nog eens over schrijven? Ik denk al een aantal jaar dat het steeds gekker en gekker wordt. Nu ook weer met Charlie Hebdo en vorige week die man die binnendrong bij NOS; de wereld is gek!"

Toch weet de zanger niet zeker of hij daar nu een nummer over moet schrijven. "Ik heb het idee dat er meer behoefte is aan de feestnummers die ik schrijf."

Romantisch

De compilatie van ballades Recht Uit M'n Hart die Smit recentelijk samenstelde, heeft een duidelijke romantische thematiek. Maar Smit vindt zichzelf niet extreem romantisch.

"Ik leg niet elke dag een briefje voor Liza neer, maar ik heb zo mijn momenten."

Smit schreef het nummer Recht uit m'n hart voor zijn vrouw, maar vindt dat niet echt romantisch. "Liedjes schrijven is gewoon mijn werk", zegt hij. "Maar het is wel leuk om je gevoelens op papier te kunnen zetten."

Liefde

"Al mijn liedjes zijn geïnspireerd op de liefde, dus in principe zijn ze allemaal voor haar. Het stond ook niet echt op de planning om een liedje speciaal voor haar te schrijven. Dat overkomt je gewoon."

Zijn vrouw was erg blij met het liedje, zo vertelt hij. "Ik liet het een paar maanden geleden aan haar horen. Ik zat wat op mijn gitaar te pingelen en speelde het voor haar. Ik geloof dat ze het erg leuk vond, maar ik weet niet echt hoe het is als iemand een liedje voor je maakt."

Vanzelfsprekend

De zanger noemt 'zijn' Liza romantischer dan zichzelf. "Voor mij is het denk ik een stuk vanzelfsprekender, zij houdt zich daar meer mee bezig. Maar ik ga niet verklappen wat ze allemaal doet hoor, dat blijft tussen ons!"

Alhoewel hij al wat nummers heeft opgedragen aan zijn kinderen, en nu dus ook aan zijn vrouw, heeft Smit geen plannen om een volgend lied aan iemand op te dragen. "Ik voel me niet geroepen om voor alles en iedereen te zingen", grapt hij.