Twee helden uit de hedendaagse muziek en misschien wel de grootste held uit de muziekgeschiedenis: Rihanna, Kanye West en Paul McCartney scoren met FourFiveSeconds een gezamenlijke hit in de Mega Top 50.

FourFiveSeconds komt deze week binnen op 43 in de Mega Top 50 en is de voorloper van het nieuwe album van Rihanna dat binnenkort gaat verschijnen.

Het is in alle opzichten een verrassende track: Rihanna zingt een akoestisch folknummer in plaats van haar gebruikelijke R&B-repertoire, Kanye West is te horen als zanger in plaats van rapper en Paul McCartney maakt na tien jaar afwezigheid zijn comeback in de Mega Top 50.

Allereerste hitlijst

Paul McCartney zet met FourFiveSeconds een heel bijzondere prestatie neer: hij staat zowel in de allereerste als in de allernieuwste hitlijst van de Publieke Omroep genoteerd. De vroegste voorloper van de Mega Top 50 is de Tijd Voor Teenagers-top 10.

Die werd samengesteld en uitgezonden vanaf 30 november 1963. In dat allereerste, korte jaar, dat maar vier afleveringen duurde, stonden in totaal veertien singles  genoteerd van negen verschillende artiesten. Tussen acht soloartiesten stond ook één groep: op 14 december 1963 scoorden The Beatles hun eerste hit in Nederland, via een tiende plaats voor She Loves You.

Zanger en bassist op dat nummer was de toen 21-jarige Paul McCartney. 52 jaar en 87 Mega Top 50-hits verder is McCartney dus nog altijd actief; geen enkele andere artiest heeft zo'n indrukwekkende lange tijdspanne tussen zijn eerste en meest recente hit.

Van de overige acht artiesten zijn er nog twee die ook nog altijd nieuwe muziek uitbrengen; Cliff Richard en Willeke Alberti zouden Paul McCartney dus nog naar de kroon kunnen steken.

Years & Years

FourFiveSeconds is overigens niet de hoogste nieuwe binnenkomer in de Mega Top 50 deze week. Die eer gaat naar een band voor de toekomst: Years & Years is nieuw binnen op nummer 24 met King. De Britse electropop-groep werd eind vorig jaar door de Britse omroep BBC uitgeroepen tot de meest belovende act van 2015 in hun poll Sound Of 2015.

Ook 3FM erkent het talent van dit drietal: King werd afgelopen week tot Megahit gebombardeerd. En dat al die aandacht terecht is blijkt wel uit de notering voor King, de track debuteert meteen in de bovenste helft van de Mega Top 50.