Humberto Tan heeft tijdens de uitzending van zijn programma RTL Late Night op dinsdagavond de eerste nominaties voor de Edison Pop 2015 bekendgemaakt.

Dit jaar zullen Chef'Special (In Your Arms), Dotan (Home) en The Common Linnets (Calm After The Storm) vechten om de prijs voor Beste Song. De winnaar in de rubriek Beste Song en in de andere categoriën worden op 2 maart bekendgemaakt.

Met Calm After The Storm heeft The Common Linnets volgens de jury "een warm bad geproduceerd dat in drie minuten zijn eigen universum creëert". In Your Arms van Chef'Special roept volgens de jury "twee emoties tegelijk op: lichte droefheid en warme troost". Dotan heeft volgens de motivatie met Home "een moderne gospel gemaakt die opzweept en vervoert".

Rock

In de categorie Rock is Rivals van Kensington voor de prijs genomineerd, volgens de jury een meeslepend album met een scherpe rand. Birth of Joy is genomineerd voor Prisoner, volgens de motivatie een album met de ambitie te overrompelen. DI-RECT, dat is genomineerd voor Daydreams In A Blackout, is volgens de jury de Baron van Münchhausen van de Nederrock.

Dance

In de categorie Dance is Afrojack genomineerd voor zijn eerste album Forget The World, Martyn voor The Air Between Words en Tiësto voor A Town Called Paradise. In de categorie Pop zijn Nielson, Dotan en The Common Linnets genomineerd.

Naast voorzitter Leon Verdonschot bestaat de jury uit Angela Groothuizen (zangeres/coach), Dave Minneboo (Radio538), Joost Neelemans (iTunes), Tijs van Liemt (3FM), Roland Snoeijer (100% NL), Joey Ruchtie (Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

De Edison is de oudste Nederlandse muziekprijs en wordt sinds 1960 uitgereikt.