Golden Earring bestaat dit jaar een halve eeuw en viert dat op 12 december in de Amsterdamse Ziggo Dome met een jubileumconcert genaamd Five Zero

De groep werd in 1961 opgericht door de toen dertienjarige gitarist George Kooymans en de twee jaar oudere bassist Rinus Gerritsen, maar pas in 1965 kwam de doorbraak met het debuutalbum Just Ear-rings en de eerste hitsingle Please Go.

De groep is sinds 1970 actief in de huidige bezetting met zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk. Golden Earring groeide uit tot de internationaal succesvolste rockband die ons land heeft gekend.

Het nummer Radar Love - in Nederland een nummer één hit in 1973 - bereikt in 1974 de dertiende plaats in de Amerikaanse Billboard 100. Acht jaar later haalt de groep de Billboard top 10 met Twilight Zone.

Top 40

Golden Earring heette tot 1969 The Golden Earrings. De band stond 47 keer in de Nederlandse Top 40, waarvan vijf keer op de eerste plaats. Het meest recente studioalbum, Tits 'n Ass, verscheen in 2012. De plaat bereikte de eerste plaats en leverde de groep een gouden plaat op.