Een gitaar van Ramones-gitarist Johnny Ramone wisselde deze week voor ruim 64.000 euro van eigenaar. Het gaat om een rode Mosrite Ventures V1 gitaar uit 1965.

Dat meldt het veilingbureau RR Auction uit Amherst op de website.

Ramone, die in 2004 overleed en in werkelijkheid John William Cummings heette, gebruikte het instrument tussen 1983 en 1990. Dat jaar verkocht hij de gitaar aan de chauffeur van de groep en signeerde het met een zwarte viltstift.

Punk

De band werd halverwege de jaren zeventig in de New Yorkse middenklassewijk Forest Hills opgericht. De Ramones gelden als de belangrijkste Amerikaanse punkgroep en behoorde in de beginjaren tot de vaste bespelers van de legendarische club CBGB’s in Manhattan.

Hun in april 1976 verschenen debuutalbum is al regelmatig verkozen tot ‘beste punkalbum’. Tegen het eind van de jaren tachtig begon hun succes in Europa en de Verenigde Staten af te nemen, maar de Amerikanen gingen nog door tot 1996, in hun nadagen waren ze vooral in Latijns Amerika mateloos populair.

Alle vier vier oorspronkelijke Ramones, zanger Joey, gitarist Johnny, bassist DeeDee en drummer Tommy zijn inmiddels overleden.