De nieuwe lijstaanvoerder van de Mega Top 50 is de Jamaicaanse zanger OMI. De Felix Jaehn-remix van Cheerleader sprong vorige week naar de tweede plek om nu door te stijgen naar de nummer 1 positie.

Omar Samuel Pasley, zoals de echte naam van OMI luidt, schreef Cheerleader al drie jaar geleden, maar oogstte er tot nu toe geen succes mee.

Totdat de Duitse producer Felix Jaehn de song oppikte en er een remix van maakte. Vanaf dat moment ging het ineens hard: OMI vond zichzelf eind vorig jaar terug op de eerste plaats van de hitlijsten in Zweden en Denemarken.

Via de Duitse hitparade kwam Cheerleader ook bij ons terecht. In een sneltreinvaart is de Felix Jaehn-remix doorgestoten naar de top van de Mega Top 50.

Jamaica

Cheerleader is de twaalfde hit uit Jamaica die de eerste plaats bereikt in de Nederlandse hitlijst. Daarmee scoren de Jamaicanen uitstekend in de Mega Top 50. Na de traditionele landen Nederland, Engeland en Amerika en uitschieter Zweden (vooral via ABBA) staat Jamaica op 5 in de rangorde van landen met Nederlandse nummer 1-hits.

De allereerste Jamaicaanse nummer 1 kwamen we al in 1969 tegen, toen Israelites van Desmond Dekker & The Aces twee weken bovenaan stond. In de jaren zeventig kwamen daar nog eens vijf charttoppers bij: Double Barrel van Dave & Ansil Collins, Kung Fu Fighting van Carl Douglas, Nice And Slow van Jesse Green, Cokane In My Brain van Dillinger en (You Gotta Walk) Don't Look Back van Peter Tosh & Mick Jagger.

Sean Paul

De jaren daarna waren echter aanzienlijk minder succesvol voor Jamaica. In de jaren ’80 wisten alleen June Lodge & Prince Mohammed met Someone Loves You Honey op nummer 1 te komen, in de jaren ’90 stond alleen Inner Circle met ‘Sweat’ bovenaan. 2001 was het jaar van de meest succesvolle Jamaicaan tot nu toe: Shaggy.

Met It Wasn't Me en Angel stond hij in één jaar tijd in totaal maar liefst dertien weken op 1 in de Mega Top 50. Bijna twaalf jaar terug was Sean Paul de laatste inwoner van Jamaica met een Nederlandse nummer 1-hit, toen ‘Get Busy’ één weekje aan kop ging.

Geen Bob Marley

Opvallend genoeg is de grootste superster van Jamaica afwezig in dit rijtje. Reggaepionier Bob Marley scoorde vijftien hits in Nederland, waarvan er vijf de top 5 bereikten.

Marley verkocht weliswaar wereldwijd 75 miljoen platen, maar verder dan een derde plaats voor One Love in 1984, drie jaar na zijn vroegtijdige dood, kwam hij echter bij ons nooit.