Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in de start van het jaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Nu de sneeuwvlokken sporadisch uit de lucht vallen en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens.

Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Het concertseizoen is inmiddels weer in volle gang. Deze week dan ook veel grote shows in de hoofdstad, waar onder meer Slipknot, Die Antwoord en Queen langskomen. Laatstgenoemde heeft in zanger Adam Lambert een gepaste vervanger van Freddie Mercury gevonden. Maar ook de andere steden doen vrolijjk mee met deze week ook Utrecht als smaakmaker.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Hozier - Maandag 26 januari, Paradiso, Amsterdam
Afgelopen jaar scoorde de Ierse singer-songwriter een enorme hit met Take Me To Church en met debuutplaat Hozier loste hij vervolgens alle hoge verwachtingen in. Helaas moest hij afgelopen weekend op de EBBA’s in Groningen verstek laten gaan, maar nu is hij terug met een eigen show. Wel helemaal uitverkocht.

Meer informatie concert Hozier

Andy Burrows - Dinsdag 27 januari t/m zondag 1 februari / Den Haag, Haarlem, Groningen, Utrecht
Andy Burrows kennen we nog altijd als de drummer van Razorlight (maar ook schrijver van bijvoorbeeld America), maar inmiddels is hij al jaren verdienstelijk bezig als solo-artiest. In Nederland is hij een graag geziene gast en dat zorgt voor extra veel shows hier. Burrows komt voor maar liefst vijf concerten.

Meer informatie concerten Andy Burrows

Tricky - Woensdag 28 januari, TivoliVredenburg, Utrecht
Op 46-jarige leeftijd is de Engelse muzikant Tricky nog altijd een beetje een enfant terrible, maar dat zorgt er wel voor dat hij immer interessant blijft. Muzikaal is hij ook nog erg actief: afgelopen jaar verscheen zijn tiende studioplaat, waarop hij samenwerkt met onder meer Nneka en Mykki Blanco.

Meer informatie concert Tricky

Korn - Donderdag 29 januari, Oosterpoort, Groningen
Een stukje nu-metal nostalgie in Groningen deze week, waar de Amerikaanse band Korn langskomt voor zijn enige Nederlandse show. De groep heeft een tweede link met de plaats aangezien het Groningse duo Noisia meewerkte aan het dubstep uitstapje van Korn. Maar verwacht vanavond ook ouderwets gitaargeweld. Er zijn nog kaarten.

Meer informatie concert Korn

Die Antwoord - Donderdag 29 januari, Heineken Music Hall, Amsterdam
Even leek het erop dat de Zuid-Afrikaanse groep Die Antwoord niet veel meer dan een gimmick was, maar na shows op onder meer Lowlands en in de Melkweg blijft het trio maar succesvoller worden. Het voorlopige hoogtepunt vindt deze week plaats met een uitverkochte show in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Meer informatie concert Die Antwoord

Mister and Mississippi - Donderdag 29 januari, TivoliVredenburg, Utrecht
Het Nederlandse Mister and Mississippi is terug en heeft een tweede album af. De eerste single daarvan heet Meet Me At The Lighthouse is nu uit en deze week volgt alvast een show in Utrecht, waar ongetwijfeld veel nieuwe muziek voorbij komt. Later volgt nog een uitgebreide tournee.

Meer informatie concert Mister and Mississippi 

Queen / Adam Lambert - Vrijdag 30 januari, Ziggo Dome, Amsterdam
Rockband Queen en zanger Adam Lambert vonden elkaar al in 2011: toen speelde de twee samen op de MTV Awards om The Show Must Go On, We Will Rock You en We Are The Champions te zingen. Vier jaar later is er dan eindelijk een Nederlandse datum van het gezelschap. De buitenlandse recensies zijn alvast lovend: Lambert zou de perfecte Freddy Mercury vervanger zijn.

Meer informatie concert Queen

The Kooks - Zaterdag 31 januari, Heineken Music Hall, Amsterdam
Het laatste album van The Kooks (Listen, 2014) heeft in Nederland bijzonder weinig gedaan, maar live stelt de band nooit teleur. Met een enorm pak hits (van She Moves In Her Own Way tot Junk of the Heart (Happy) kan dat ook bijna niet anders. Verwacht een ouderwetse hitset en nog altijd busladingen dansende meisjes.

Meer informatie concert The Kooks

Bo Saris - Donderdag 29 januari t/m vrijdag 27 maart / Heerlen, Zwolle, Hengelo, Haarlem en meer
Aan plaatsen om Bo Saris de komende tijd te zien, is er in ieder geval geen gebrek. Van deze week tot en met eind maart is de Nederlandse zanger in dertien verschillende dorpen en steden te zien. Boris (het Idols verhaal kennen we nu wel) vond zichzelf afgelopen jaar opnieuw uit en heeft anno nu een gelikte, maar vooral gedreven en enthousiasmerende liveshow.

Meer informatie tournee Bo Saris

Slipknot - Zondag 1 februari, Heineken Music Hall, Amsterdam
Fans van Slipknot moesten even geduld hebben. Na zes jaar stilte verscheen er in 2014 eindelijk weer een nieuwe plaat met 5. The Grey Chapter. De laatste Nederlandse show vond plaats in 2009, maar nu komt de gemaskerde metalband het dubbel en dwars goedmaken. Later dit jaar nog headliner op Fortarock.

Meer informatie concert Slipknot

Dit is natuurlijk maar selectie van het concertaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de concertagenda van Podiuminfo.