Dj Hardwell trapt vrijdag zijn tweede wereldtournee af in de Ziggo Dome in Amsterdam met een vroege show speciaal voor jongere fans. De dj uit Breda denkt dat het optreden heel anders gaat worden dan normale shows.

"Het is de eerste aanraking voor hen met een groot dancefeest. Zoiets hebben ze nog nooit meegemaakt. Ik denk dat het een onvergetelijke ervaring wordt voor die kinderen", vertelt Hardwell, wiens echte naam Robbert van de Corput is, tegen NU.nl.

De show, die toegankelijk is voor alle leeftijden, begint vrijdag om 19.30 uur en loopt al om 0.30 uur tot een einde. Ook wordt tijdens de show alleen alcohol geschonken voor achttienplussers en is er net zoals bij de rest van de shows een zero tolerance beleid wat betreft drugs. Wel raad de organisatie kinderen onder de zestien jaar aan een meerderjarige mee te nemen ter begeleiding.

Een overgrote meerderheid zal vrijdagavond nuchter naar de muziek van Hardwel luisteren. Van de Corput denkt echter niet dat het gebrek aan alcohol of andere verdovende middelen de sfeer van het optreden teniet doet.

Volgens hem zitten de kinderen van zichzelf al bomvol enthousiasme. "Als ik op Twitter kijk dan zie ik hoe lang al van te voren die kinderen naar de show uitkijken. Dus ik denk dat er zeker niet minder energie gaat zijn of wat dan ook."

Toegankelijker

In de Verenigde Staten worden al langer dancefeesten gegeven voor jongere fans, maar in Nederland is het fenomeen minder bekend. Maar dancemuziek wordt volgens de dj steeds toegankelijker. "Het wordt overal gedraaid, ook de radio draait het veel. Daarnaast is internet een belangrijke bron voor de kinderen, zij zien livesets die dj’s online zetten en willen daar ook graag heen."

Voor de dj is zijn tweede wereldtournee, de I Am Hardwell United We Are-tour, niet te vergelijken met zijn eerste wereldtournee in 2013. "Het is niet een ander hoofdstuk, maar een heel ander boek. Sowieso is de muziek helemaal anders. Maar ook de show zelf is niet te vergelijken." 

Volgens de dj zijn de shows van zijn tweede wereldtournee meer geschikt voor kinderen omdat hij er nu een grotere show van maakt door meer aandacht te geven aan visuals en podiumopbouw. "Het wordt geen standaard podium. Het hele podium is speciaal voor mij gebouwd."

"Ik ben dit jaar zelf ook naar meerdere concerten geweest, Beyonce, Pharell en Justin Timberlake bijvoorbeeld. Bij hen vond ik het aspect van de show heel erg leuk. Alles er om heen geeft zo’n onvergetelijke ervaring. Dat kon anders bij de show van mijn vorige wereldtournee. De totaalervaring kon nog beter en indrukwekkender. Dat gaan de kinderen denk ik ook waarderen."

Gemis

Als tiener wilde Hardwell zelf ook graag naar feesten. Hoewel hij op zijn veertiende al draaide in grotere clubs zoals de Melkweg in Amsterdam en Hollywood Music Hall in Rotterdam mocht hij destijds dancefeesten niet ervaren als toeschouwer. Dat was voor hem een gemis.

"Ik wilde het liefste naar Tiësto in Gelredome bijvoorbeeld of Trance Energy feesten. Het leek mij echt geweldig om dat soort feesten te ervaren."

Kinderen vanaf acht jaar, die voorheen alleen naar plaatselijke kinderdisco’s konden, lieten aan Hardwell op sociale media weten dat ze graag naar zijn shows willen komen.

"Als je een paar jaar geleden aan een jongetje vroeg wat hij wil worden later, dan antwoordde hij profvoetballer. Nu wil hij dj worden. Dat geeft aan hoe groot de dancemuziek nu is." En Nederlanders kunnen trots zijn dat we daar zo'n groot deel van uitmaken.

Het nieuwe album van Hardwell, United We Are, verschijnt vrijdag.