De organisatie van het jaarlijkse muziekevenement Vrienden van Amstel Live pakt tijdens de editie van 2015 niet alleen uit met veel Nederlandse sterren, maar ook met een peperdure productie.

De negen concertavonden in de Rotterdamse Ahoy waren al ruim voor aanvang van de shows, waarvan donderdagavond de eerste plaatsvond, uitverkocht. Behalve de presentatie van Xander de Buisonjé waren er nog geen namen van optredende acts naar buiten gebracht.

Vrienden van Amstel Live heeft diep in de buidel getast om alle voorgaande edities te overtreffen, onder meer met een ingenieus decor met de nieuwste led-technologie en een geluidsinstallatie die nauwelijks onderdoet voor die van De Toppers in de Amsterdam Arena.

Dat wil niet zeggen dat er beknibbeld is op het budget voor de artiesten, want heel veel grote namen uit de Nederlandse muziekwereld schuiven (vaak meerdere malen) voorbij, waaronder Ilse DeLange, Guus Meeuwis, Jan Smit, Waylon, Golden Earring, Roel van Velzen, Racoon, Di-Rect en ook Anouk.

Geliefd

Het is vijftien jaar geleden dat de Haagse zangeres haar medewerking aan Vrienden van Amstel Live verleende. Ze zingt vier liedjes aan het begin van de show, maar gek genoeg geen recent werk. Op Killer Bee na, horen we de meest geliefde hits uit haar repertoire: Girl, R U Kiddin’ Me en Nobody’s Wife.

Nadat Anouk de Ahoy er even aan herinnert heeft dat ze nog steeds een stoere rockchick kan zijn als ze dat wil, zorgt Rowwen Hèze voor het echte feest in de brouwerij met de hit Limburg. De groep, of soms slechts enkele leden daarvan, keren later op de avond nog een aantal keer terug.

Duetten

Een van de dingen die verweven is in het DNA van Vrienden van Amstel, zijn de duetten. Zo zingen Ilse DeLange en Miss Montreal samen So Incredible, Racoon vertolkt Feel Like Flying met Jeroen van Koningsbrugge en Jan Smit en Di-Rect-zanger Marcel Veenendaal zingen Als De Morgen Is Gekomen.

Waar Guus Meeuwis doorgaans voor een feestelijke noot zorgt (zoals in de finale), weet hij een gevoelige snaar te raken met het door hem geschreven Toen Ik Je Zag, in een uitvoering met Sanne Hans en De Buisonjé. Waylon, Barry Hay en Bart van der Weide eren Thé Lau met een cover van Blauw.

Coldplay

Het meest bijzondere en tevens meest geslaagde duet komt in de vorm van Coldplays Viva La Vida, door Within Temptation-ster Sharon den Adel en ex-Common Linnets-zanger Waylon. Bij minder goede vocalisten zouden die twee werelden botsen, maar hier versmelten ze passioneel samen.

Den Adel zingt nog twee Coldplay-klassiekers, bijgestaan door een orkest. Nu zijn Paradise en A Sky Full Of Stars niet de meest aangrijpende composities uit de pen van Chris Martin en consorten, al maakt de frontvrouw van Within Temptation ze zich hier geheel eigen met haar indrukwekkende stembereik.

Ondergeschoven

Hiphop en dance zijn ondergeschoven genres op deze feestavond, maar dat past dan ook niet direct bij het idee van 'de grootste kroeg van Nederland'. Toch worden de muziekstromingen niet vergeten, met Gers Pardoel en Eva Simons als de respectievelijke afgevaardigden ervan.

De echte kroegliedjes ontbreken evenmin. De Rob de Nijs-hit Malle Babbe wordt helemaal aan gort gespeeld door Rowwen Hèze en Van Koningsbrugge (zij het op een erg amusante manier) en er schuilt een ware André Hazes-imitator in Marcel Veenendaal. Gezelligheid alom, zo is het credo.