Tim Drummond, een van de meest vermaarde sessiemusici uit de Amerikaanse rockmuziek, is afgelopen weekeinde overleden. Hij speelde als bassist op vele tientallen beroemde platen mee van Neil Young, Bob Dylan, James Brown en Neil Diamond. 

Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone zegt dat de dood van Drummond bevestigd is door de lijkschouwer van St. Louis.

Een doodsoorzaak werd niet genoemd, hoewel bekend was dat Drummond al een tijd met zijn gezondheid kwakkelde. Hij werd 74 jaar.

Conway Twitty

Drummond begon zijn professionele carrière in de vroege jaren zestig als bassist voor rockabillyster Conway Twitty. Vervolgens speelde hij sessies voor onder anderen James Brown en Lonnie Mack.

Zijn doorbraak kwam toen hij on 1971 Neil Young ontmoette en deel ging uitmaken van diens begeleidingsgroep The Stray Gators, waarmee Young het uiterst succesvolle album Harvest opnam.

JJ Cale

De bassist bleef ruim twintig jaar regelmatig met Young samenwerken, maar ook met diens companen Crosby, Stills en Nash. Daarnaast is Drummond te horen op vrijwel alle albums van JJ Cale uit de jaren zeventig, de albums die Bob Dylan rond 1980 maakte en later werk van Neil Diamond.

Voor een aantal songs van ondermeer Young en Dylan was Drummond ook mede-songschrijver. Tevens is hij de bassist op het recent verschenen live-album 1974 van Crosby Stills Nash & Young dat afgelopen najaar ook in de Nederlandse hitlijst hoge ogen gooide.