Gospelveteraan Andraé Crouch is donderdag overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Dat melden verschillende media.

Crouch werd zaterdag in Los Angeles in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een hartaanval kreeg. Vlak voor zijn overlijden meldde zus Sandra Crouch nog dat Crouch herstellende was.

"Het gaat beter met Andraé en hij reageert op de behandeling. Er is nog een weg te gaan, maar we geloven in God voor een volledig herstel en vragen jullie door te gaan met bidden", zei ze toen nog hoopvol in een persbericht.

Crouch wordt ook wel de vader van de moderne gospelmuziek genoemd. Hij won zeven Grammy Awards en werd genomineerd voor een Oscar voor zijn arrangementen in de film A Color Purple.

Hij maakte vooral furore met gospelhits zoals The Blood Will Never Lose Its Power, My Tribute (To God Be the Glory) en Soon and Very Soon. Zijn eigenzinnige geluid maakte hem gewild onder vele popsterren; onder anderen Michael Jackson, Madonna, Elton John, Quincy Jones, Diana Ross en Ringo Starr werkten samen met Crouch.

Crouch kampte eerder al met zijn gezondheid. Hij genas van keelkanker, leed aan diabetes en werd vorige maand nog in het ziekenhuis opgenomen wegens een longontsteking en hartfalen. De toen nog altijd actieve muzikant moest daardoor zijn Let the Church Say Amen Celebration-tour afzeggen. Crouch is 72 jaar oud geworden.