Ondanks de groeiende aandacht blijft de Britse singer-songwriter James Bay zich concentreren op de kern: het gevoel dat hij in zijn muziek wil overbrengen.

Hoewel zijn debuutalbum Chaos And The Calm nog even op zich laat wachten, heeft James Bay al veel naam gemaakt.

De BBC tipt hem als een grote belofte voor 2015 in de jaarlijks BBC Sound Of en zijn single Hold Back The River krijgt veel airplay.  "Je weet niet hoe, maar muziek raakt je. Het is fascinerend en muziek zelf te creëren is enorm verslavend."

Rolling Stones

James Bay kende een erg druk 2014, waarin hij drie EP's uitbracht. Ook stond hij in het voorprogramma van Hozier en de Rolling Stones. En naast een nominatie in de BBC Sound of 2015 werd hij verkozen tot Brit Awards Critic Choice Winner 2015, een eer die eerder ten beurt viel aan Sam Smith en Adele. Dit alles nog voor het verschijnen van zijn debuutalbum Chaos And The Calm in maart.

Als kind luisterde James Bay veel naar The Beatles, The Stones, en Kings of Leon, maar hij kwam er achter dat hij een ander muzikaal pad moest bewandelen. "Ik realiseerde me dat ik de enkele persoon met zijn of haar gitaar net wat cooler vond", zegt Bay.

"Al vanaf mijn elfde hield ik van het idee dat het geheel uit mijzelf komt, dat ik niet per se anderen nodig heb. Dit geldt voor zowel het vertellen van verhalen als het spelen van de gitaar, van Bob Dylan tot Stevie Ray Vaughan", gaat hij verder.

Levensbelang

"Liedjes schrijven vind ik geweldig, het is interessant hoe muziek je een gevoel kan geven. Ik probeer gewoon creatief bezig te zijn", zegt Bay. Dat zijn liedjes een persoonlijk tintje hebben is van levensbelang voor de singer-songwriter. "Ik schrijf liedjes over mijn eigen leven maar één van de magische dingen van schrijven, is het vinden van een balans tussen het persoonlijke en universele zodat mensen zich erin kunnen herkennen."

In maart verschijnt zijn debuut Chaos And The Calm. De titel van het album is geinspireerd op een gesprek over waar hij zich bevond in het leven.

"Het kwam voort uit wat het album voor mij betekent. Chaos en kalmte zijn onderdeel van het dagelijks leven. De afgelopen jaren waren voor mij, vooral mentaal gezien, vol chaos en kalmte, bij het schrijven van teksten, of relaties."