Al in maart vorig jaar kondigde het duo Acda en De Munnik aan uit elkaar te gaan, maar de afscheidstournee loopt nog twee maanden door. In Tilburg zetten de twee in 2015 hun zwanenzang in.

Wanneer popgroepen besluiten uit elkaar te gaan, dan is dat vaak abrupt en zonder dat er nog optredens gegeven worden. Het andere uiterste wordt gevormd door artiesten die schijnbaar oneindig afscheid nemen van hun publiek of jaren na dato gewoon weer terugkeren. Acda en De Munnik nemen nog tot eind maart de tijd.

Het tweetal kent een behoorlijke historie, die teruggaat tot 1989. In dat jaar schrijven Thomas Acda en Paul de Munnik hun eerste liedje samen, dat een prominente plek krijgt tijdens deze laatste tournee. Bassist David Middelhoff behoort al sinds het debuutalbum tot de begeleidingsband van de twee en is ook hier present.

De Canadese zanger Neil Young vormt een soort van rode draad door de hele voorstelling. Dat maakt Acda al aan het begin van het optreden in Schouwburg Tilburg duidelijk, wanneer de gitarist Out On The Weekend als achtergrondmuziek bij een van Acda’s diverse anekdotes speelt. "Ik zeg het maar alvast", grapt hij.

Doodgaan

De gortdroge zelfrelativering van vooral Acda vormt een schril contrast met de veelal melancholische liedjes. "We weten zelf ook wel dat onze liedjes alleen maar gaan over vrouwen die bij ons weglopen en mensen die doodgaan", zo vertelt hij voor aanvang van een volledig nieuw nummer over een 'gek hoedje'.

Acda schiet in zijn monologen alle kanten op en aan het gezicht van De Munnik te zien, wordt er ook het nodige geïmproviseerd. Zo hangt hij minutenlang een verhaal op over een schilderij dat naar de kelder van het Van Gogh Museum werd verplaatst. Dit als omslachtige metafoor voor de liedjes van Acda en De Munnik.

Genegeerd

Voor het muzikale deel grijpen de heren vooral terug op de eerste paar albums, terwijl hits van latere datum (zoals Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer of de gelegenheidsduetten met Nick Schilder en Simon Keizer) veelal genegeerd worden. Wel komen er een handvol albumstukken voorbij uit recente jaren.

Dat de vroege albums bij de muzikanten zelf het meest geliefd zijn, blijkt uit bevlogen versies van Als Het Vuur Gedoofd Is, Niet Of Nooit Geweest, Vondelpark Vannacht, Het Regent Zonnestralen en de Jacques Brel-cover De Stad Amsterdam. Publieksfavorieten als De Kapitein Deel II en Mooi Liedje zijn afwezig.

Hekel

Hoewel Acda op spottende wijze verklaart een hekel te hebben aan Ren Lenny Ren ("Tegen de tijd dat we de slijterij konden betalen, konden we de titel niet eens meer uitspreken" en "Weet ik veel wie Lenny is"), wordt het liedje met evenveel toewijding gespeeld als bijvoorbeeld De Beatles En De Buren of Groeten Uit Maaiveld.

In de finale wordt het eerder aangekondigde Neil Young-lied in zijn volledigheid gezongen, met de originele Engelse tekst. Acda en De Munnik starten met geheven hoofd en zichtbaar veel lol aan het nieuwe jaar, waarbij ze vooral met een lach achteromkijken. De vraag is of ze ook bij de laatste shows in Carré in de plooi blijven.