Hij heeft een hekel aan jubilea en geeft niets om terugkijken naar het verleden. Toch heeft jazzlegende Hans Dulfer zich laten verleiden tot een jubileumtournee om te vieren dat hij dit jaar de respectabele leeftijd van 75 bereikt en zestig jaar op de planken staat.

'Het jubileum van de bekendste saxofonist van Nederland wordt groots gevierd met een reeks spraakmakende concerten in binnen- en buitenland', ronkt de aankondiging. Voor Dulfer hoeft het allemaal niet zo nodig. "Maar je komt tegenwoordig nergens meer binnen als je niet iets nieuws te bieden hebt."

Een schandalige ontwikkeling, vindt hij. Toch gaat hij er in mee. "Bij wijze van experiment", wordt daar snel aan toegevoegd. "En kijk, het werkt. Journalisten bellen me weer."

"Als je gewoon doet wat je altijd doet, zien ze je niet meer staan. Bij De Wereld Draait Door zeggen ze: wat heb je te bieden? En ook de clubs vragen: waarom zouden we je boeken?"

En dus treedt Dulfer heel 2015 op onder de noemer 'Jubileumtour Route 75'. Waarin hij… lekker gewoon doet wat hij altijd doet. "Ik ga zo veel mogelijk spelen. Ongeveer honderd optredens dit jaar, met veel speciale gasten. Ik sluit de tournee af in Japan. Niets bijzonders, dat doe ik normaal ook."

Verjaardag

Eerlijk is eerlijk, hij is ook best trots op wat hij heeft bereikt. "In mei word ik 75. Er zijn maar weinig saxofonisten die op die leeftijd nog zo bezig zijn als ik. En ik speel al zestig jaar. Dat is ook niet niks. Maar het zou niet zo moeten zijn dat ik mijzelf steeds moet aanbieden. En dat ze dan elke keer vragen: wat heb je dan nu? Ik ben genoeg van mijzelf."

Het hoogtepunt van zijn jubileumjaar belooft een grote show in de Melkweg in Amsterdam op 28 mei: de dag dat Dulfer 75 wordt. "Ik heb de grote zaal tot mijn beschikking voor mijn verjaardagsfeestje. Toen ik zestig werd, deed ik het ook zo. Ik vier mijn verjaardag op het podium en naast vrienden en familie mag er ook publiek komen."

Geen pensioen

De saxofonist treedt naast zijn shows in binnen- en buitenland al jaren elke woensdagavond trouw op in grand café The Bulldog Palace in Amsterdam en is voorlopig nog niet van plan het bijltje erbij neer te gooien.

"Pensioen? Ik heb geen pensioen. Wel krijg ik al heel lang AOW, maar met mijn levensstijl kan ik daar twee dagen op teren. Ik moet blijven spelen. Bittere noodzaak. Maar ik ben en blijf ook een muzikale zendeling. Ik wil mensen muziek geven die ze nooit op de radio horen. Jazz is de moeder van de popmuziek. Jazz is van niets iets maken, terwijl de meeste muziek tegenwoordig draait om van iets niets maken."

Hans Dulfer trapt zaterdag zijn tournee af in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.