Rapper Faisal brak door met zijn debuut Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen. De muziek heeft hem naar eigen zeggen op het rechte pad gehouden. 

In de jaren voordat Feis zijn debuut uitbrengt, is hij onder andere bezig met het financieel ondersteunen van zijn familie en daarin volgt hij niet altijd het rechte pad. Wanneer de Rotterdammer zichzelf een spiegel voorhoudt, realiseert hij zich dat hij niet de man ziet die hij wil zijn.

"Ik zag het doel niet helder voor ogen."

Faisal Mssyeh, oftewel Feis, begint rond zijn zestiende met rappen.

"Een vriend van mij rapte en hij nam het bij mij thuis op. Af en toe deed ik mee en die tracks verdeelden we dan onder onze vrienden." Een goede reden om te gaan rappen heeft Feis niet. "Het kwam door verveling, maar ik denk dat ik vanaf het begin wel goed klonk," zegt de Rotterdammer.

Er ontstaat vraag naar de tracks van Feis en zijn vrienden vragen hem wanneer hij met nieuwe muziek komt. Hij breekt in 2007 door vanwege zijn bijdrage aan de track Klein, klein jongetje van rapper U-niq. 

Spiegel

Ondanks zijn passie voor rappen, lukt het de rapper niet altijd om zich puur op muziek te richten. Van ongeveer zijn zestiende tot zijn twintigste heeft zijn familie het op financieel gebied moeilijk. "Ik wilde een bijdrage leveren, dat ging gepaard met wat dingen doen die niet altijd legaal waren."

Muziek zorgt ervoor dat Feis deze periode achter zich laat. "Ik keek in de spiegel en zei: Feis, je bent aan het bullshitten nu. Richt je op je doel, je muziek." 

Een track op het album die dit omslagpunt weergeeft, is Loslaten. "Op Loslaten uitte ik voor het eerst echt mijn gevoelens. Met een beetje een angstig gevoel liet ik het horen aan de mensen om mij heen en ik kreeg supertoffe feedback," legt de rapper uit. "Toen dacht ik, laat mij gewoon eerlijk zijn, dat maakt het veel makkelijker."

Garage 

De albumtitel, Hard Van Buiten, Gebroken van Binnen, reflecteert ook de periode waarin het minder goed ging met Feis.

"Ik kwam voor het eerst bij het Rotterdamse rapper-collectief Ecktuh Ecktuh in de garage. Ik luisterde naar rapper 18krt die deze regel rapte. Ik dacht: dat ben ik. Ik voelde mij zo op dat moment, want het ging niet perse goed."

Met dit album kan Feis dit hoofdstuk afsluiten. "Ik heb het van mij afgeschreven en ik ben erdoor gegroeid."