Nederland houdt van livemuziek en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van concerten in het najaar. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Nu de sneeuwvlokken bijna uit de lucht vallen en de open haard iedere avond aan kan, puilt de Nederlandse concertagenda uit van interessante optredens. Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week komt het livecircuit langzaam weer op gang. Veel shows in het weekend, met doordeweeks af en toe een uitschieter. We zien welkome gasten uit België, een bijzondere releaseparty in Vera en optredens van een paar nationale favorieten.

In samenwerking met Podiuminfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de om en nabij tien leukste concerten van de week. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Ozark Henry - Dinsdag 6 t/m zaterdag 10 januari / Rotterdam, Groningen, Enschede, Heerlen

De Belgische popveteraan Ozark Henry (zijn debuutplaat verscheen inmiddels alweer bijna twintig jaar geleden) pakt groots uit: hij speelt deze en volgende week in totaal zes shows op Nederlandse bodem. Daar heeft hij met het dit jaar verschenen album Stay Gold ook alle reden toe, een plaat die in België al platina is.

Meer informatie tournee Ozark Henry 

Bombay Show Pig - Zaterdag 10 januari / EKKO, Utrecht

Het is even stil geweest rond het Nederlandse Bombay Show Pig, maar de try-out in Utrecht deze week kan nog wel eens de start van een voortvarend jaar betekenen. Tegenwoordig bestaande uit drie man dankzij een nieuwe bassist. Een nieuwe plaat volgt ook snel en in EKKO kan de fan dan ook ongetwijfeld een goede sneak preview krijgen.

Meer informatie concert Bombay Show Pig 

3J’S - Donderdag 8 t/m zaterdag 10 januari / Lelystad, Franeker, Almere

Het Volendamse trio 3J’S kreeg in 2014 de smaak van het spelen op zomerfestivals te pakken, maar keert in januari weer terug naar de theaters. Een hele andere discipline, maar wel een die de drie in hun carriere geperfectioneerd hebben.

Meer informatie tournee 3J’S 

Ares - Vrijdag 9 januari / Doornroosje, Nijmegen

Een van de leukste nieuwe verschijningen in de Nederlandstalige hiphop is Ares. De jonge rapper bracht in 2014 zijn debuutplaat Roadtrip uit, waarop hij laat horen dat een goed popliedje ook wel aan hem besteedt is. Misschien nog enigszins zoekende naar wat hij nou precies wil, maar misschien juist daarom nu niet te missen.

Meer informatie concert Ares 

Enter Shikari - Zaterdag 10 januari / Melkweg, Amsterdam

The Mindsweep, het vierde album van de Britse band Enter Shikari, verschijnt pas op 19 januari, maar een concert op Nederlandse bodem volgt deze week alvast. Ongetwijfeld ruimte voor nieuw materiaal op de setlist in de Melkweg dus. Maar fans weten dat Enter Shikari live altijd voor een groot feest zorgt.

Meer informatie concert Enter Shikari 

Ludovico Einaudi - Donderdag 8 t/m zondag 11 januari / Utrecht, Amsterdam, Groningen, Leiden

Ieder jaar in januari maakt strijkorkest Amsterdam Sinfonietta een landelijke tournee onder de noemer ‘Breder dan klassiek’. In deze concertserie treedt het ensemble op met artiesten van buíten de klassieke wereld. Dit jaar is dat met componist Ludovico Einaudi niet helemaal het geval, maar een spraakmakende partner is hij gelukkig zeker wel.

Meer informatie tour Ludovico Einaudi 

Case Mayfield - Zaterdag 10 januari / Nijend 24, Anderen

Een van de meest onderschatte singer-songwriters van Nederland is Case Mayfield, die met zijn debuutplaat The Many Coloured Beast toch heel erg dichtbij een doorbraak leek. Gelukkig gaf hij niet op. Deze week te zien in het pittoreske Anderen, waar bier en wijn bij de kaartprijs zit inbegrepen.

Meer informatie concert Case Mayfield

Vera single release party - Zaterdag 10 januari / Vera, Groningen

Onder de noemer VERA/LIVE brengen twee vrijwilligers van het poppodium live-opnames van VERA concerten uit op split-singles. De eerste release is nu eindelijk een feit met opnames van Together PANGEA en traumahelikopter. Laatstgenoemde is ook van de partij voor een optreden.

Meer informatie Vera single release party 

Fixkes - Zondag 11 januari / TivoliVredenburg, Utrecht

Ozark Henry is niet de enige Belg die de poppodia verblijdt met een bezoek deze week. De Vlaamstalige band Fixes is namelijk ook terug met een nieuw album en dat moet gevierd worden. De groep die tekstueel gemakkelijk tot het beste van over de grens behoort, speelt een show in TivoliVredenburg.

Meer informatie concert Fixkes

Sabaton - Zondag 11 januari / 013, Tilburg

Later dit jaar komt Sabaton naar Leeuwarden als headliner van het festival Into The Grave, maar voor nu staat er eerst nog een clubshow op de planning. In 013 gaat de Zweedse metalband ongetwijfeld nog even bewijzen waarom het anno 2015 bovenaan de affiche van gerespecteerde festivals staat.

Meer informatie weekender Sabtaton