Madonna zorgde vrijdag voor de nodige controverse door op Instagram bondagefoto's van Martin Luther King, Bob Marley en Nelson Mandela te plaatsen.

Op de foto's waren de gezichten van de drie mannen te zien, met een soort zwarte kunststof banden eroverheen. Bij de foto's schreef ze dat die drie een 'Rebel Heart' hebben, daarbij verwijzend naar haar gelijknamige, aankomende album.

De stunt van de zangeres heeft onmiddellijk een lawine aan commentaren opgeleverd van haar volgers. Deels van fans die enthousiast zijn, maar voor het merendeel van mensen die het gebruik van de beeltenis van de drie iconen van de zwarte emancipatiestrijd respectloos vinden.

"Dit is ongelofelijk stom en goedkoop" reageert iemand op de bondagefoto van King. Een ander zegt: "Gebruik geen echte helden om een van je floppende platen te verkopen."

Reactie

De zangeres plaatste even later een excuusbrief op Facebook. "Het spijt me, ik wil mezelf niet met anderen vergelijken. Maar wat ik wilde zeggen is dat de mensen die ik op mijn Instagram plaatste allemaal echte 'rebel hearts' zijn. Ik wil ze absoluut niet kwetsen", aldus de zangeres.

"Mijn fans hebben deze bewerkte foto's gemaakt, en ik heb ze weer op mijn Instagram geplaatst. Mijn fans zijn absoluut niet racistisch."

Nadat half december een serie demo-opnamen voor haar nieuwe plaat via internet lekte, maakte Madonna zelf enkele dagen voor kerst de titel Rebel Heart en de hoes van het album bekend. De cd verschijnt op 10 maart.