De wereldberoemde Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek treedt komend voorjaar voor het eerst in lange tijd weer op in Nederland.

Ze verleent op 16 mei haar medewerking aan een benefietconcert in Carré in Amsterdam voor het netwerk Musicians without Borders, waarvan zij onlangs ambassadeur werd.

De organisatie zet zich in conflictgebieden in om mensen door middel van muziek tot elkaar te brengen. Musicians without Borders heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam, maar is met muziekprojecten actief op de Balkan, in het Midden-Oosten en in Centraal- en Oost-Afrika.

Op het benefietconcert wordt het Messa da Requiem van Guiseppe Verdi uitgevoerd. Van alle negentiende-eeuwse koorwerken is Verdi's beroemde dodenmis volgens kenners de meest toegankelijke.

Westbroek zingt samen met haar echtgenoot Frank van Aken, alt Tania Kross en bas Jaco Huijpen. De uitvoering wordt begeleid door het Noord Nederlands Orkest en het Toonkunstkoor Amsterdam.

Furore

Westbroek is een van de meest gevraagde operadiva's ter wereld en heeft in vrijwel alle grote operahuizen van de wereld gezongen. Ze studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werkte jarenlang in Duitsland, bij de Stuttgarter Staatsoper. De afgelopen jaren maakte ze in het buitenland furore met vertolkingen van titelrollen in opera's als Manon Lescaut van Puccini en Anna Nicole in het Royal Opera House.

In tientallen Nederlandse bioscopen wordt op 29 januari wel live vanuit het Royal Opera House in Londen een operavoorstelling vertoond waarin Westbroek de hoofdrol speelt. Het gaat om het Franse Revolutiedrama Andrea Chénier van Giordano. De lijst met theaters is te vinden op de Nederlandse website van Royal Opera House Cinema. De kaartverkoop is al van start gegaan.