De Britse zanger en Grammy-winnaar Joe Cocker is maandag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

Dat bevestigt zijn management aan Britse media, waaronder de BBC.

Joe Cocker werd op 20 mei 1944 in Sheffield, Engeland geboren. In 1964 werd hij internationaal bekend als blues- en rockzanger, en hij bracht sindsdien veertig albums uit. 

De zanger is het meest bekend van zijn nummers You Are So Beautiful en With a Little Help from my Friends.

Grammy

In 1983 ontving Cocker een Grammy voor Up Where We Belong, een duet met Jennifer Warnes. De Brit maakte in totaal veertig albums.

"Het wordt onmogelijk om de ruimte die hij in onze harten leeg achterlaat, weer te vullen", laat zijn vertegenwoordiger Barrie Marshall in een verklaring weten.

Drank en drugs

In de jaren zestig werd Cocker gezien als één van de grote pop-helden van de Britse muziekwereld. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten en tourde met de Rolling Stones. Hij was bevriend met Jimi Hendrix, de Beatles en Rod Stewart. Maar tegelijk eiste al het gefeest zijn tol. Cocker gebruikte drank en drugs en raakte in de jaren zeventig aan lagerwal.

''Als ik sterker in mijn schoenen had gestaan, had ik mij misschien kunnen afwenden van die verleidingen. Maar er waren geen afkickklinieken in die tijd. Drugs waren er wel, en ik dook er vol in. Het duurde jaren voordat ik alles weer op een rijtje had'', zei Cocker in 2013 tegen de Britse krant Daily Mail.

Video: Joe Cocker overleden aan longkanker

Comeback

In de jaren tachtig volgde de comeback van de 'cleane' Cocker. Hij scoorde zijn grootste hits in dat decennium.

Vanaf eind jaren tachtig wist de zanger geen enorme hits meer te scoren, maar hij trad nog wel voortdurend op. Ook bracht hij veel nieuw materiaal uit, zonder dat dat de hitlijsten aanvoerde. ''Popplaten maken wordt lastiger als je ouder wordt'', aldus Cocker.

De laatste jaren woonde hij met zijn vrouw Pam op een afgelegen boerderij in Colorado. De boerderij heet de Mad Dog Ranch, vernoemd naar zijn album Mad Dogs and Englishmen en de bijnaam Mad Dog die Cocker kreeg in Australië nadat hij was betrapt op het bezit van wiet. Hij genoot er van de rust; hij ging vissen en maakte lange wandelingen. Cocker maakte nog wel muziek, zijn laatste plaat Fire it Up stamt uit 2012.

Overzicht: De vijf grootste hits van Joe Cocker

Video: Joe Cocker op Rock in Rio in 1991