De internationale doorbraak van Mr. Probz met Waves, met name in de VS, is een voorbeeld van hoe Spotify kan helpen in het succes van een plaat.  Dat zegt Will Page van Spotify tegen NU.nl.

Die plaat werd daar veel in nachtclubs gedraaid, vervolgens opgezocht op Shazam (muziekapp, red.) en daarna gedraaid op Spotify", licht Page toe.

"Mensen zijn op zoek naar onmiddellijke voldoening. Je hoort het ergens en je wilt het meteen vaker luisteren." Ook radiostations beginnen steeds meer de kracht van Spotify in te zien, aldus Page. "Kijk naar de BBC. In plaats van ons tegen te werken, zetten ze een playlist op Spotify in om meer luisteraars te trekken."

Slagkracht

Page is 'director of economics' bij het Zweedse muziekplatform. "Een fundamenteel onderdeel van streamen is dat de muziekconsumptie zelf essentieel is en niet de transactie. Als mensen een album kopen, is dat prima, maar dat weten we niet. We weten wel wat ze draaien", legt Page uit.

"Dat gaat veel verder dan conventionele indicaties als leeftijd, geslacht en locatie", vervolgt hij. "We weten waar een track ontdekt wordt. Dat geeft platenmaatschappijen meer slagkracht om een volgende release tot een groter succes te maken."

Remixen

Hij denkt tevens dat remixen steeds belangrijker worden. Waves van Mr. Probz was in het buitenland een grote hit in de remix van Robin Schulz, maar ook bij dancehits kan een remix het verschil maken. "Een bepaalde remix kan de grens overgaan en in een bepaald land aanslaan. Dat is nuttige informatie voor een platenfirma."

Een van de grote kritiekpunten aan het adres van Spotify is dat artiesten te weinig betaald zouden krijgen. Zo wil Taylor Swift haar albums niet op de muziekdienst plaatsen. Page vindt dat Spotify heel transparant is wat uitbetalingen van artiesten en auteurs betreft.

"We hebben er zelfs een website over opgezet", lacht hij. "Hoe groter wij worden, hoe meer we uitbetalen. We betalen vaste tarieven uit. Hoe het verder verdeeld wordt, ligt aan de contracten van de artiesten. Dat is waanzinnig complex."