De band Leeways en singer-songwriter Charl Delemarre hebben zaterdag de Grote Prijs van Nederland gewonnen. Zij bleven elk vijf medefinalisten uit hun eigen genre voor.

De prijs voor beste band werd zaterdagavond uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg. Zaterdagmiddag was de uitreiking voor beste singer-songwriter in Paradiso, eveneens in Amsterdam.

De jury was te spreken over het reggae- en funkcollectief Leeways: "We hadden het gevoel dat we naar een volwaardig concert stonden te kijken." Verder noemden juryleden het "de meeste complete band van de avond" en "een echte headliner''.

Charl Delemarre werd door de jury "puur en openhartig" en "bomvol kwaliteit" genoemd. Net als Leeways won hij een prijzenpakket met onder andere 3.000 euro prijzengeld om de carrière een boost te kunnen geven, optredens en studiotijd.

Try Acrobatics

De publieksprijzen gingen naar Try Acrobatics in de categorie bands en Jeanne Rouwendaal in de categorie singer-songwriter. Zij wonnen daarmee 1.000 euro.

De Grote Prijs van Nederland is een muziekprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste live-act. De categorieën wisselen elkaar af. Volgend jaar doen naast bands geen singer-songwriters, maar hiphopartiesten mee aan de competitie.

Bekende eerdere winnaars zijn Kraantje Pappie, Mr. Polska, Ali B en de Heideroosjes.