De tweede kerst-cd van Gerard Joling zou deze week de Album Top 100 aanvoeren, maar volgens samensteller GfK zou de plaat niet aan de ‘spelregels’ zou voldoen.

Uit een tussentijds overzicht van de Album Top 100 bleek dat Joling deze week van nummer 11 door zou stijgen naar nummer 1. Website Entertainment Business meldt echter dat stichting GfK het kerstalbum ongeldig heeft verklaard voor die lijst. Dit met als reden dat de inkoopprijs te laag is.

Bij een te lage inkoopprijs (ppd) worden platen gediskwalificeerd voor de reguliere verkooplijst, maar ze tellen wel mee voor de Midprice Top 50. Als gevolg daarvan komt Christmas, The Birth Of Love op nummer 1 binnen in de Midprice Top 50, terwijl het in de Album Top 100 niet te vinden is.

Als de verkopen van Gerard Joling wel hadden meegeteld voor de Album Top 100, dan zou het zijn vijfde nummer 1-notering zijn geweest in die lijst. De vier albums die wel op nummer 1 piekten, waren het debuutalbum Love Is In Your Eyes (1985), No More Boleros (1989), Maak Me Gek (2007) en Ik Ook Van Jou (2013).

Bublé

Anderzijds betekent dit dat alle andere titels in de Album Top 100 een plekje omhoog schuiven. Dit is vooral gunstig voor Michael Bublé, wiens kerstalbum Christmas nu voor de derde keer op nummer 1 staat in de Album Top 100. Ook in 2011 en in 2012 was die kerst-cd op nummer 1 te vinden.

Nooit eerder klom een kerstalbum drie keer los van elkaar naar de eerste plek in Nederland. We Wish You A Merry Christmas van BZN stond twee keer op nummer 1, voor het eerst in december 1981 en vervolgens in december 1982. Het enige andere kerstalbum dat de eerste plek bereikte was Christmas With BZN in 1985.

Volendammers

Het duo Nick & Simon heeft eveneens profijt van het wegvallen van Gerard Jolings kerstplaat. De tweede kerst-cd van de Volendammers stijgt naar nummer 2. Dat is even hoog als hun vorig jaar verschenen kerstalbum. Die werd destijds van de eerste plek gehouden door zowel Frans Bauer als Marco Borsato.

De dorpsgenoten van 3JS komen met hun kerstalbum Acoustic Christmas op de zevende plek terecht. Het is daarmee het laagst scorende album van het trio. Tot op heden was dat het debuutalbum Watermensen uit 2007, dat niet hoger kwam dan nummer 6. Met 87 weken was het wel hun langst genoteerde album in de lijst.