Met Black Messiah heeft D'Angelo een 'magistraal' album afgeleverd. Recensenten hebben niets dan warme woorden voor de plaat die bijna vijftien jaar op zich liet wachten. 

Het album van D'Angelo kwam maandag uit, nadat hij er jarenlang aan werkte. Zijn laatste album Voodoo kwam uit in 2000 en kreeg ook lovende kritieken. 

Ook beroemdheden mengen zich in de lofzang. "Save your soul-muziek", twitterde acteur Idris Elba. Zangeres Solange Knowles is naar eigen zeggen 'niet meer geïnteresseerd in praten over andere muziek'.

John Mayer bedankt de 40-jarige D'Angelo en Justin Timberlake houdt het bij 'goeie God'.

The New York Times
De Amerikaanse krant The New York Times noemt Black Messiah een 'knoestig in zichzelf gekeerd album'. "Het pompt niet uit je speakers, het straalt en sprankelt wachtend op de luisteraar om meegezogen te worden", schrijft recensent Jon Pareles.

The Guardian
Ook de Britse krant The Guardian steekt de loftrompet af. "Als je deze kerst een album wil kopen met gepolijste, verfijnde funk-soul van een nog levend R&B-enigma, dan moet het Black Messiah worden", luidt het advies. 

D'Angelo 'kijkt terug op funk-grootheden en behoudt een modern, politiek randje'.

De Volkskrant
'"Black Messiah is zo'n plaat waarvan je hoopte dat Prince hem nog zou maken", kopt de Volkskrant, die de plaat vijf sterren geeft. Recensent Pablo Cabenda noemt het 'een prachtige staalkaart waarop de zanger/gitarist­/pianist achteloos het spectrum van zijn muzikale kunnen laat horen'. 

"Alles ademt inspiratie en een ongelooflijke ideeënrijkdom."

NRC Handelsblad
"Een kunstwerk vol ongefilterde, gelaagde, analoge funk en soul", schrijft NRC-recensent Saul van Stapele. Hij noemt Black Messiah het album van 2014. 

Humo
Het Belgische blad Humo is minder lyrisch over de plaat. Het tijdschrift spreekt van 'meer van hetzelfde, maar helaas iets minder goed'. Humo geeft Black Messiah drie sterren. 

"Hier funkt alles alle kanten op, vaak indrukwekkend, maar soms doelloos. Twaalf tracks, drie toppers."