D'Angelo heeft de release van zijn album Black Messiah naar voren gehaald in verband met de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. De afwerking van het album werd daardoor een haastklus. 

D'Angelo nam bijna vijftien jaar de tijd voor het album, maar in de laatste maand moest de artiest nachten doorhalen om het op tijd af te krijgen. Black Messiah zou eigenlijk in 2015 verschijnen, schrijft The New York Times. 

De 40-jarige muzikant was verontwaardigd over het besluit van een jury om de blanke agent niet te vervolgen voor het doodschieten van de ongewapende zwarte jongen Michael Brown. Hij belde meteen een van zijn managers op.

Uiting

"We zaten daar gewoon in stilte", vertelt Kevin Liles aan de krant. "Toen wist ik dat hij iets wilde zeggen."

D'Angelo wilde zelf niet reageren tegenover de krant. "De enige manier waarop ik spreek is door muziek", zei hij tegen zijn tourmanager Alan Leeds. "Ik wil me uiten." 

Ontvangst

Black Messiah wordt zeer goed ontvangen. Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone noemt het album 'alles wat we hadden kunnen verwachten van de man die in 2000 Voodoo uitbracht'.

Ook Nederlandse recensenten zijn lyrisch. De Volkskrant geeft het album vijf sterren en ook NRC is enthousiast en noemt het album magistraal.