Muzikant Jett Rebel beweert dat hij nooit liedjes geschreven heeft met de bedoeling dat de radio ze massaal zou oppikken. "Dat is nooit iets waar ik mee bezig ben geweest", zegt hij tegen NU.nl.

De zanger, die eigenlijk Jelte Tuinstra heet, kreeg diverse adviezen toen hij zijn carrière begon. "Een maatje zei tegen me: Jelte, je moet op 3FM komen, bij Giel, bij dit, bij dat. Ik luisterde nooit naar de radio en hij had altijd 3FM aan in de auto om te horen wat hip en cool was."

Volgens Jett Rebel is dat echter niet de manier waarop je muziek moet maken. "Je bent dan altijd te laat, omdat ze in Amerika of waar dan ook alweer het volgende hebben", redeneert hij. Je loopt dan altijd achter de meute aan, is hij van mening. 

"Toen ik mijn EP’s uitbracht (Venus & Mars, red.) dacht ik never nooit op de radio te komen", bekent hij. "Dat het gebeurde, verbaasde mij nog het allermeest. De reden dat het wat 'poppier' klinkt, is omdat ik drukker was als mens. Ik ben nu meer in mezelf gekeerd, maar wel met de ballen om te zeggen wat ik wil."

Eenzaamheid

Zijn eerste volwaardige album, Hits For Kids, is serieuzer van toon, zo vindt hij. "Het gaat niet meer om meisjes versieren en cool zijn. Het gaat nu alleen over niet cool zijn en geen meisje hebben. Over eenzaamheid en familie. Dingen die uit een diepere plek komen dan waar het aanvankelijk over ging."

De verhuizing van Amsterdam naar Soesterberg had veel invloed op de inhoud van zijn liedjes. "In Amsterdam leefde ik als een halve socialite en in het bos ben je meer op jezelf aangewezen", beweert hij. "Ik had een plek nodig waar ik continu muziek kon maken. Die tweede EP is nog bij mijn ouders op zolder gemaakt."

Cynisch

De albumtitel is wat cynisch, geeft Jett Rebel toe. "Er zijn meerdere manieren om het te interpreteren, maar de oorsprong ligt daar. Ik was heel even van plan een popplaat te maken, maar voordat ik Hits For Kids had, had ik een plaat gemaakt die meer neigde naar seventies-prog: Gentle Giant, Genesis, oude Pink Floyd en Zappa."

Hij besloot dat album uiteindelijk niet uit te brengen. "Ik heb daar ergens een soort van les geleerd: wat ben je aan het doen? Je doet moeilijk, maar waarom? Ben je mensen aan het irriteren? Ik kon er niet meer achter staan. Op Hits For Kids heb ik volledig mijn ei kwijt gekund."

Grapjes

Jett Rebel spreekt van een "dualistische tweestrijd' in de liedjes. "Als je het gaat analyseren, hoor je dat er grapjes in verstopt zitten. Ik ben niet in staat een twee-akkoordentrack te schrijven om maar een dikke hit te scoren. Ik ben meer geïnteresseerd in liedjes die je op reis nemen en op het verkeerde been zetten."

Deze maand treedt Jett Rebel nog op in Doornroosje (Nijmegen), Effenaar (Eindhoven), De Kelder (Amersfoort), Patronaat (Haarlem), Victorie (Alkmaar), Hedon (Zwolle) en Paradiso (Amsterdam). Op 21 februari staat hij in de HMH te Amsterdam.