Bob Geldof wordt niet warm of koud van de mensen die kritiek uiten op Band Aid. "Ze kunnen oprotten."

Dat zegt hij tegen The Telegraph.

Geldof bracht dit jaar een grote groep sterren bij elkaar om het nummer Do They Know It's Christmas? voor de vierde keer op te nemen onder de naam Band Aid 30, verwijzende naar de dertig jaar sinds de plaat voor het eerst uitkwam in 1984. De opbrengst wordt deze keer ingezet in de strijd tegen ebola.

Er is echter veel kritiek op zijn bedoelingen en de tekst van het lied.

Deze week kwam verse kritiek uit de mond van de verpleger William Pooley, die in Sierra Leone ebola opliep en inmiddels is genezen. Hij is van mening dat de titel van het lied suggereert dat Afrikanen niet weten wat kerst is. "Het is Afrika, geen andere planeet. Dat soort culturele onwetendheid is nogal gênant."

Ontregeling

Geldofs advies aan Pooley en andere critici: "Relax. Het is een popliedje, geen scriptie." Bovendien zegt hij dat de negatieve aandacht hem niets doet. "Het interesseert me geen reet. Het is een popliedje dat kan helpen de pijn te verzachten. Als ze met iets meer waardigheid kunnen sterven, dan ben ik er voor ze."

De zanger, die het lied in 1984 uitbracht om geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopië, zegt juist blij te zijn met de negatieve aandacht.

"Je vergeet dat ik groot ben geworden in de jaren 70 en we waren punk. Ik ben gek op ontregeling. Als erover gesproken wordt in keukens en cafés, terwijl het eerst alleen in het nieuws was, dan komt dat door de plaat."

Na 1984 werd de plaat opnieuw uitgebracht in 1989 en in 2004. Alle vier de versies staan op de cd die sinds deze week te koop is.