De voormalige medebandleden van John Fogerty (foto) in Creedence Clearwater Revival hebben de zanger en songwriter voor de rechtbank gedaagd om te voorkomen dat hij de oude groepsnaam gebruikt bij zijn aankomende tournee. 

Dat meldt The Hollywood Reporter.

De actie lijkt vooral een wraakoefening van drummer Douglas Clifford, bassist Stuart Cook en de weduwe van de overleden gitarist - en Johns broer - Tom Fogerty, omdat John hen jarenlang dwarsgezeten heeft bij het gebruiken van de tot de verbeelding sprekende bandnaam.

Directe aanleiding voor het incident is de tournee die John Fogerty dit najaar begonnen is, waarbij hij songs speelt van de drie legendarische albums die Creedence Clearwater Revival in 1969 uitbracht: Bayou Country, Green River en Willy And The Poor Boys.

Revisited

Het zijn de platen die voor de wereldwijde doorbraak van de band zorgden. Fogerty’s voormalige bandleden vinden dat hij daarmee een rechterlijke uitspraak uit 2001 schendt, waarbij bepaald werd dat Clifford and Cook na betaling van een vergoeding aan John Fogerty de naam ‘Creedence Clearwater Revisited’ mochten gebruiken.

Die uitspraak volgde weer op een jarenlang slepende rechtszaak van John Fogerty tegen de anderen over de groepsnaam.

John Fogerty had zich in 2001 bij het gebruik van de ‘Revisited’-naam door de anderen neergelegd. Toch is hij sindsdien in interviews blijven afgeven op de wijze waarop zijn ex-collega’s de Creedence-vlag laten wapperen.

Moeite

Eerder dit jaar verklaarde hij nog dat hij nooit enige moeite heeft gehad met het afscheid nemen van de naam ‘Creedence Clearwater Revival’: ''Ik denk dat die naam bij een bepaald tijdperk hoort en dat je ervan af moet blijven, behalve als iedereen weer van de partij is en het ermee eens is.''

Nu hij echter zelf de oude bandnaam weer gebruikt bij het aanprijzen van de nieuwe concerten - hoewel hij niet expliciet als Creedence op tournee gaat! - zien Clifford, Cook en de weduwe van Tom Fogerty een stok om mee terug te slaan.

Het zeer succesvolle Creedence Clearwater Revival viel in 1974 met veel geruzie uiteen. Toen de band in 1993 tot de Rock And Roll Hall of Fame werd toegelaten, had dat oude wonden kunnen helen. John Fogerty weigerde echter met Clifford en Cook te spelen - broer Tom Fogerty was toen reeds overleden - en ging met drie andere muzikanten het podium op. Sindsdien is het niet meer goed gekomen tussen John Fogerty en de anderen.