De Nederlandse dj Armin van Buuren eindigt zijn wereldtournee dit weekend in de Ziggo Dome te Amsterdam. Vrijdagnacht gaf hij de eerste van de twee 'final shows'.

De multimediale stadionshow Armin Only - Intense bracht Van Buuren en zijn crew naar wereldsteden op bijna alle continenten. Iets meer dan een jaar na de aftrap van deze tournee in de Ziggo Dome keert de ster-dj terug naar de Amsterdamse concertzaal voor de grande finale.

In grote lijnen is de door Jos Thie geregisseerde show overigens hetzelfde als een jaar geleden. Er zijn wat kleine updates en her en der zijn wat versere tracks toegevoegd, dus zelfs voor wie de grootse productie eerder zag, zijn er nog voldoende verrassingen.

De start van de show is echter grotendeels identiek. Van Buuren komt niet meteen het podium op, maar toeschouwers zien zijn silhouet in een grote bol op de bühne. Hij verschuilt zich hier behoorlijk lang in, waardoor het even duurt voor het publiek echt opgewarmd is.

Feest

Wanneer Van Buuren uiteindelijk toch zijn gezicht laat zien, is het feest daadwerkelijk begonnen. Er komt behoorlijk wat eigen werk voorbij, waaronder Forever Is Yours, Don’t Want To Fight Love Away en het titelnummer van zijn laatste studioalbum en de huidige tournee.

Een van de eerste echte knallers is Beautiful Life, dat het positivisme van de dj en het centrale thema van deze show goed samenvat. Armin Only is namelijk een viering van het leven, waarin Van Buurens haast utopische boodschap van hoop en eenheid diep verankerd ligt.

Evangelie

De Leidenaar laat de bezoekers beelden zien van eerdere shows, waarop uitzinnige fans lofuitingen aan het adres van de dj brengen. Het evangelie van Van Buuren wordt verspreid door middel van de opbeurende en energieke trancemelodieën en de symboliek die in de oogstrelende animaties is verweven.

Van Buurens grootste hit, This Is What Is Feels Like, komt al in een vroeg stadium van de in totaal zes uur durende show voorbij. De oorspronkelijke zanger en tekstschrijver Trevor Guthrie draagt het nummer niet alleen voor, hij draagt het ook uit. Halverwege geeft de uitgelaten dj er een feestelijke draai aan.

Glitterjurkje

Ook diverse andere gastmuzikanten die op zijn album meedoen, duiken op in de een-na-laatste show van de tournee. Zangeres Laura Jansen begint haar liedje Sound Of The Drums in een kleurrijk glitterjurkje achter de vleugel. Even later zit ze er bovenop en ze eindigt uitbundig dansend op haar hoge hakjes.

Verder zet Van Buuren dansers, trampolinespringers en vuurwerk in om het publiek in een euforische stemming te brengen, terwijl het toch vooral hulpmiddelen blijken voor iets wat hem uitstekend lukt met de platen die hij draait. Met Kernkraft 400 van Zombie Nation en Insomnia van Faithless komt de boodschap net zo goed binnen.

Bekijk lezersfoto's op NUfoto