De afgelopen tijd was zangeres Edsilia Rombley in diverse programma’s te horen met intieme bewerkingen van oude liedjes. Dat vormde de basis voor The Piano Ballads Volume 1.

In televisieprogramma’s als De Beste Zangers Van Nederland, Kroonjuwelen en in de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538 liet Rombley haar uitvoeringen horen van nummers van Xander de Buisonjé, Frank Boeijen en The Rasmus. Via Facebook vroeg de zangeres haar fans voor suggesties van liedjes om de cd mee te vullen.

Topnummers:

1. The Way We Were
Rombley toont lef door een van de bekendste liedjes van Barbra Streisand op plaat te zetten. Filmcomponist Marvin Hamlish schreef het nummer met het echtpaar Alan en Marilyn Bergman als titelsong voor de gelijknamige dramafilm uit 1973. Op deze versie zit manlief Tjeerd Oosterhuis achter de vleugel, die de plaat ook produceerde.

2. Everything Must Change
Everything Must Change, met sprankelend toetsenspel van Michiel Borstlap, werd ook al door Streisand opgenomen. Quincy Jones was in 1974 de eerste die het door Bernard Inghner geschreven lied vereeuwigde, waarna het nog werd gezongen door Nina Simone en Randy Crawford. Rombley volgt het arrangement van idool Oleta Adams.

3. Zeg Me Dat Het Niet Zo Is
Hier begon het zo’n beetje mee. Edsilia Rombley zong de 25 jaar oude hit van Frank Boeijen Groep voor Vrienden Van Amstel Zingen Kroonjuwelen. Een nieuw gemixte versie van die live-opname is op The Piano Ballads Volume 1 te vinden. Ze verraste het publiek toen met deze emotionele uitvoering, die ook op plaat overeind blijft.

Plus- en minpunten:

Het is gedurfd om een album met enkel pianoballads op te nemen, want je beperkt jezelf enorm wat klankbeeld betreft. Rombley en Oosterhuis trappen niet in die val door soortgelijke liedjes te vermijden en verschillende pianisten in te zetten. Ook is het lovenswaardig dat gekozen is voor liedjes waar Rombley een historie mee heeft. 

BEOORDELING