In tegenstelling tot de meeste metalbands is het de Amerikaanse progressieve metalband Mastodon gelukt door te dringen tot het grote publiek. Ondanks hun succes is vernieuwing altijd de kern geweest. 

Zo ook op hun laatste album Once More 'Round The Sun. "Muzikaal gezien is het een nieuw hoofdstuk. Het is geen volledige ommekeer maar we gaan wel een andere richting in. Ik denk nooit van nu moeten we een wat softer liedje schrijven, het is gewoon een natuurlijke progressie."

De uit Atlanta afkomstige band werd in 2000 in het leven geroepen. De debuutplaat Remission, die twee jaar later verscheen, werd direct uitstekend ontvangen door zowel de recensenten als het publiek.

De definitieve doorbraak naar het mainstream publiek kwam met het vijfde album The Hunter dat de top 10 in de Amerikaanse hitlijsten wist te halen. Met Once More 'Round the Sun zet Mastodon deze trend door, het album eindigde met een zesde plek zelfs vier plaatsen hoger dan The Hunter

Onnodige rifjes

Op Once More 'Round The Sun heeft de band, meer dan voorheen, hun eigen muziek onder een kritische loep genomen.

"We hebben onnodige riffjes en geluiden weggelaten. We zijn meer gaan letten op de functies die de verschillende delen in een nummer vervullen. Zit iets er bijvoorbeeld alleen in om te laten zien hoe goed we gitaar kunnen spelen? Als dat zo is dan laten we het weg", vertelt gitarist en achtergrondzanger Bill Kelliher.

Ook hoe de nummers werden geschreven was anders. "We schreven de teksten vrijwel tegelijk met de muziek. De muziek kwam nog steeds eerst, maar anders dan op eerdere albums maakten we nu het liedje af, inclusief zang, voordat we doorgingen naar het volgende", zegt Kelliher.

Bekijk het interview:

Zwakkere kant

"Vanaf het begin is de zang altijd onze zwakkere kant geweest en we worden er nu steeds beter in. Nu worden liedjes ook geschreven rondom zang ideëen. Dat wilden we altijd al doen maar dat kon toen nog niet dus nu schakelen we een beetje om", voegt de gitarist toe.

Wat wel is blijven hangen zijn de persoonlijke teksten, zoals de titel van het album.

"We hebben een wild jaar achter de rug. Het leven gaat door, dingen gebeuren met je, we zijn gaandeweg wat mensen verloren. Het is een samenkomst van alle gekke dingen dat ons vieren is overkomen. Once More 'Round The Sun: hier is weer een jaar in onze hectische levens. Het is goed om het kwijt te kunnen en het helpt anderen ook die het gevoel iets soortgelijks mee te maken."

Mastodon speelt 4 december in Het Paard Van Troje in Den Haag.