De Amerikaanse house-dj Steve Aoki hoopt dat technologie over een aantal jaar zover is dat hij voor eeuwig zal kunnen leven. Dat zegt hij tegen NU.nl.

Futurisme en technologie zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zijn nieuwe album Neon Future .I, zo beweert Aoki. "De plaat gaat over het omarmen van creativiteit en het verlengen van het leven. Ik hoop dat technologische vooruitgang bijna het punt bereikt waarop we voor altijd kunnen leven."

"Dan zouden we oneindig de tijd hebben om dingen te bereiken. Ik zie de dood vooral als een ongeneeslijke ziekte. Het is niet iets waar je naar uitkijkt. Sterven zou optioneel moeten zijn. Leven is het meest wonderlijke dat er is. Dood is dood. Maar dat ik hier mag zitten, dat is toch fantastisch?"

Hij ziet vooralsnog geen bezwaren als hij aan het eeuwige leven denkt. "Zaken als overbevolking en het gebrek aan natuurlijke reserves lossen zich vanzelf wel op", meent de dj. "De mensheid zal zijn best doen uitsterving af te wenden. Op een paar landen na misschien, waaronder de VS."

Androïde

Aoki ziet technologie ook als een verlengstuk van de menselijke geest. "Plug-ins van muzieksoftware helpen me soms met het vinden van een bepaald akkoord. Dat heb ik niet geschreven, maar een machine helpt me met het vinden ervan. Het gebruik van machines is bijna een androïde deel van mijn creativiteit."

"Je houdt het menselijk door keuzes te maken", zegt hij over het maken van zijn tracks. Op het album Neon Future .I werkt Aoki onder meer samen met Fall Out Boy, Flocka Flame, Will.i.am en Empire Of The Sun. Hij heeft geprobeerd om de nummers vooral 'jeugdig' te laten klinken.

Jeugd

"Ik wil mijn jeugd nooit opgeven", aldus Aoki, die in zijn kleedkamer een surfboard en stapels slagroomtaarten heeft staan, die hij tijdens shows graag naar mensen in het publiek gooit. "Die jeugdige geest kun je niet loslaten, denk ik, tot het moment dat je te oud bent en je lichaam het niet meer aankan."

De 36-jarige dj wil beslist geen tijd verspillen in zijn leven. "Je moet efficiënt met je tijd leren omgaan. Als je de tijd die je verkwist nuttig zou besteden, krijg je zoveel meer gedaan. Dat geldt niet alleen voor het maken van muziek. Ik ben liever continu bezig dan dat ik op de bank zit met een zak chips."

Gereedschap

Steve Aoki ziet zijn nieuwe album niet louter als een verzameling dancenummers. "Clubhits dienen voor een dj als gereedschap om een leuke en energieke set op te bouwen. Voor dit album heb ik voor het eerst echt daadwerkelijke liedjes gemaakt. Ik heb mijn best gedaan om echte composities te schrijven."

Ook hoopt hij op een aantal radiohits met deze plaat. "Natuurlijk zou ik graag succes op de radio willen hebben met mijn nummers. Ik heb de mazzel dat ik wereldwijd kan optreden zonder dat mijn liedjes op de radio gedraaid worden. Dus als het niet gebeurt, dan is het geen ramp voor mij."