De titel voor het zestiende album van AC/DC kon niet toepasselijker. 41 jaar na oprichting en, naar schatting, 200 miljoen albums verder, hebben de Australische rockers de nodige problemen.

Het devies van AC/DC luidt simpelweg: wat er ook gebeurt, altijd blijven rocken. Rock Or Bust dus. Hoewel oprichter en gitarist Malcolm Young vanwege dementie niet meer kon meespelen op de plaat, schreef hij de nummers wel nog samen met broer Angus. Malcolm werd vervangen door zijn neef, gitarist Stevie Young.

Topnummers:

1. Play Ball
Op de eerste single van het album, Play Ball, citeert AC/DC rijkelijk uit zijn eigen historie, zij het op subtiele wijze. Althans, voor zover je bij AC/DC van subtiel kunt spreken. Ook is er enige gelijkenis met de hit Hot Blooded van Foreigner. Play Ball is lang niet zo sterk als monsterhit Thunderstruck, maar wel erg aanstekelijk.

2. Baptism By Fire
Met een speeltijd van 35 minuten is Rock Or Bust het kortste AC/DC-album. Baptism By Fire is een van de drie liedjes die boven de drieënhalve minuut klokt, terwijl het wel het hoogste tempo heeft. In het gejaagde drumwerk kan slagwerker Phil Rudd zijn agressie kwijt. Dat klinkt toch wat prettiger dan dreigen mensen te vermoorden.

3. Rock The Blues Away
Bluesrock is een belangrijke component van de muzikale samenstelling van AC/DC, dus het is niet verwonderlijk dat er naar verwezen wordt. Op Rock The Blues Away lijk je het scheurende gitaargeluid van Malcolm Young te horen, maar het is toch echt zijn neef, die slim gebruik maakt van apparatuur om Malcolms sound na te bootsen.

Plus- en minpunten:

Stevie Young maakt het gemist van neef Malcolm goed met zijn soortgelijke speltechniek. Alleen de kenners zullen het verschil horen. Net als voorganger Black Ice werd Rock Or Bust met producer Brendan O’Brien opgenomen in de Warehouse Studio van Bryan Adams in Vancouver. O’Brien behoudt die klassieke AC/DC-sound.

BEOORDELING