De Belgische omroep VRT heeft het lied Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij gekozen als single van de jaarlijkse kerstactie Music for Life

De omroep plaatste maandag een versie van het nummer op Youtube die ingezongen is door tientallen Belgische presentatoren en zangers, onder wie Bart Peeters en Kristel Verbeke van K3.

"De single helpt ons de komende weken hopelijk om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor onze kerstactie", legt een woordvoerder maandag uit. Het goede doel waar het ingezamelde geld dit jaar heengaat is kinderarmoede. "We vonden het allemaal een prachtig nummer. En het geeft precies de warme sfeer weer die wij hopen uit te stralen met het initiatief."

De Breij laat weten "zeer blij verrast en vereerd" te zijn met de geste. "Het klinkt ontzettend goed", vindt ze. "Ik denk dat ik hem zelf ook eens in het Vlaams ga oefenen." Bovendien is de cabaretière ambassadrice van Unicef. "Dus ze hadden wat mij betreft geen beter doel voor hun actie kunnen uitkiezen."

Chanson

Het lied Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij gaat over klaarstaan en openstaan voor andere mensen. Het gevoelig chanson werd eerder dit jaar bekroond met een platina plaat, omdat het nummer meer dan 50.000 maal verkocht is. De muziek werd gecomponeerd door de vaste muzikanten van De Breij, Sander Geboers en Rogier Wagenaar.

Mag ik dan bij jou was het openingslied van de theatervoorstelling Hete vrede uit 2011, die de prijs voor beste cabaretprogramma van het jaar ontving, en verscheen op het album Wat ik zeker weet. Het lied werd ten tijde van de theatervoorstelling wel op single uitgebracht, maar was toen niet heel succesvol. In de afgelopen jaren won de song echter aan populariteit.

Twee miljoen

Behalve dat Mag ik dan bij jou meer dan 50.000 keer is gedownload, is het lied ook twee miljoen keer bekeken via Youtube. Bovendien staat het nummer van De Breij al meer dan drie jaar in de iTunes top 100 en eindigt de plaat altijd hoog in de Top 2000.

Het chanson wordt met grote regelmaat gedraaid of gezongen bij zowel huwelijken als begrafenissen. Het is overigens niet de eerste cover van het nummer. Zanger Sjors van der Panne bracht het nummer onlangs ten gehore in het programma The Voice en er zijn ook al officieuze versies in het Italiaans en Fries gezongen.