Voor het eerst in achttien jaar tijd zijn er weer meer dan een miljoen albums op vinyl verkocht in Groot-Brittannië.

De verwachting is dat de verkoop van elpees aan het eind van dit jaar piekt op 1,2 miljoen verkochte exemplaren. Dat zegt Gennaro Castaldo van de koepelorganisatie British Phonographic Industry (BPI) tegen de BBC. "De meeste mensen hadden vinyl al afgeschreven", aldus Castaldo.

Volgens Castaldo zijn het vooral bands als Arctic Monkeys en The Killers die het medium weer 'cool' hebben gemaakt. Ook albums van Pink Floyd worden nog altijd veel op vinyl verkocht. Het deze maand verschenen The Endless River was zelfs de best verkochte elpee sinds 1997 in Groot-Brittannië.

The Official Charts Company, dat wekelijks de Britse Top 40 samenstelt, wil in 2015 een hitlijst voor vinylalbums lanceren. "In een tijdperk waarin we het allemaal hebben over digitale muziek, is het fantastisch dat deze mooie fysieke artefacten nog steeds populair zijn", zegt woordvoerder Martin Talbot.

In Nederland werd onlangs al een soortgelijke hitparade opgericht onder de naam Vinyl 50. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar tijd dat er in Nederland een verkooplijst is die louter vinylverkopen meet en weergeeft.