Om de liedjes van de voorgaande albums te promoten, was De Staat niet altijd in de gelegenheid de studioversies na te bootsen. Een paar van die afwijkende arrangementen zijn te vinden op de EP Vinticious Versions.

Maar het acht tracks tellende schijfje is beslist geen eenvoudige collectie opnames uit radioprogramma’s of van live-optredens. Het bevat volledig nieuw gearrangeerde en opnieuw gemixte uitvoeringen van liedjes die fans kennen van de albums Wait For Evolution, Machinery en I_Con. Dat levert soms verrassend leuke resultaten op.

Topnummers:

1. Input Source Select
Soms komt de volledige potentie van een nummer pas naar voren wanneer het in een andere versie wordt gestoken. De Staats frontman Torre Florim remixte Input Source Select tot een Beastie Boys-achtige track, verrijkt met allerlei samples. Zeker voor liefhebbers van oldschoolhiphop is deze remake het hoogtepunt van deze EP.

2. Sweatshop
Nu was Sweatshop toch al een van de beste liedjes van De Staat, maar ook in deze versie blijft het meest toegankelijke nummer van de band overeind. Het tempo van Sweatshop is behoorlijk naar beneden geschroefd en heeft een vergelijkbaar ritme als Ghost Town van The Specials gekregen, plus een Morriconesk westernfluitje.

3. Devil’s Blood
De Staat staat bovenal bekend voor zijn vlammende liveshows met ronkende rocksongs, maar op de nieuwe opnames van Down Town en Devil’s Blood laat de groep zich van zijn meest soulvolle kant horen. Zo zijn er op dat laatste nummer ineens zoetgevooisde soulvocalen te horen in een zwoel en zweterig arrangement.

Plus- en minpunten:

Niet alle tracks zijn in de nieuwe uitvoeringen noodzakelijkerwijs beter of minder goed dan de oorspronkelijke plaatopnames, hoewel Florim duidelijk plezier heeft gehad met de knutselwerkjes. Het titelnummer van het debuutalbum is ineens een wat op Eels gelijkend liedje en Build That, Buy That een eclectisch stukje popmuziek.

BEOORDELING