Na een artistiek gezien wat heftiger album, met een onverwacht grote songfestivalhit in de vorm van Birds, keert zangeres Anouk anderhalf jaar later terug met een relatief luchtige plaat. Muzikaal luchtiger, althans.

Haar voorgaande album Sad Singalong Songs lag wat zwaar op de maag, maar was qua emotionele intensiteit helemaal raak. Precies waar Anouks kracht ligt. Dat toont ze wederom aan op Paradise And Back Again, dat op het eerste gehoor veel subtieler is, maar bij nadere beluistering dezelfde emotionele diepgang openbaart.

Topnummers:

1. Daddy
"Tell me you are proud of who I am", verzucht Anouk in het bitterzoete Daddy, waarin ze toenadering zoekt tot haar vader. Ze verwijt hem dat hij er niet voor haar was toen ze hem nodig had tijdens haar jeugd, maar tegelijkertijd zegt ze dat ze wel van hem houdt. Anouk weet die tweestrijd uiteen te zetten in een prettig luisterliedje.

2. Wish He Could See It All
Binnen muzikale kaders is Paradise And Back Again grotendeels een voortzetting van de albums For Bitter And Worse en To Get Her Together. Toegankelijke popmelodieën met veel invloeden uit soul, hiphop en funk, maar altijd onmiskenbaar Anouk. In het broeierige Wish He Could See It All klinkt haar stem op zijn mooist.

3. Places To Go
Anouk maakte Paradise Back Again grotendeels met de Zweedse producers Tore Johansson en Martin Gjerstad, met wie ze al jaren samenwerkt. Popnummer Places To Go is een productie van Tobias Karlsson, met name bekend van zijn werk met Carolina Liar. Het liedje wijkt vooral van de rest af vanwege zijn synthetische, niet natuurlijke klank.

Muziek: Anouk - Wish He Could See it All

Plus- en minpunten:

De feelgoodnummers met Afrojack en Nicky Romero die als bonustrack toegevoegd zijn, misstaan niet op een plaat waarop Anouk zichzelf opnieuw blootgeeft. Paradise And Back Again is een nieuw hoofdstuk in Anouks boeiende autobiografie. Misschien niet het meest interessante, maar daarom niet minder essentieel in het grote geheel.

BEOORDELING