Ruim tweeënhalf jaar na zijn debuut keert Ed Struijlaart terug met zijn tweede album, ditmaal onder zijn volledige naam. Vergelijkingen met John Mayer kunnen achterwege gelaten worden.

Waar sommigen de Amerikaanse muzikant als voornaamste voorbeeld zagen op Struijlaarts debuutalbum Head, Heart And Hands, is die gelijkenis volledig absent op de opvolger Closer Than Skin. Dat is ook niet zo verwonderlijk, daar Struijlaart de plaat maakte met producer Careys Willetts, bassist van de Britse rockband Athlete.

Topnummers:

1. Time Is On Our Side
"I left this place while chasing my dreams", zingt Struijlaart in Time Is On Our Side, wellicht verwijzend naar het opzeggen van zijn baan om zijn droom na te jagen. Hij schreef dit opgewekte liedje met Rigby-zanger Christon Kloosterboer. Er zit een gitaargeluidje in dat we herkennen van U2 (Sometimes You Can’t Make It On Your Own).

2. The Way It Is
Niet alleen U2, maar ook Coldplay en Willetts’ eigen band Athlete zijn als muzikale referentiekaders gebruikt voor de sound van een groot deel van de liedjes op Closer Than Skin, zelfs wanneer de liedjes op zichzelf klein en intiem zijn. Enkel The Way It Is wordt klein en intiem gehouden met akoestische gitaar Struijlaarts breekbare stem.

3. FOMO
Struijlaart toont net als op zijn debuutalbum het talent om pakkende pop-/rockliedjes te schrijven die het uitstekend zouden doen op de radio, waaronder House On Fire en Home. Die hadden dan ook net zo goed op de derde plek kunnen staan, maar FOMO (of Fear Of Missing Out) springt er vanwege de elektronische omlijsting uit.

Plus- en minpunten:

Willetts functioneert niet alleen als iemand die Struijlaarts liedjes oplapt met knappe studiotrucjes, hij schreef ook aan een aanzienlijk deel mee. Bovendien lijkt Struijlaart door Willetts gepusht te zijn om net iets meer uit zijn schrijfsels te halen dan op de eerste plaat het geval was. Toch blijft Ed Struijlaart in veel van zijn teksten abstract.

BEOORDELING