De Amerikaanse rockband System Of A Down geeft op 17 april een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam om de massamoord op honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 te herdenken.

"We hopen op erkenning van de genocide op de Armenen door Turkije", zegt drummer John Dolmayan tegen NU.nl over de reeks van acht concerten die System Of A Down geeft onder de naam Wake The Souls.

Hoewel de meningen onder historici verdeeld zijn of de term 'genocide' gebruikt mag worden, worden de gebeurtenissen die in 1915 plaatsvonden in het Ottomaanse Rijk (1299-1922) gezien als de eerste grote volkerenmoord van de twintigste eeuw. Turkije ontkent de vergeten tragedie nog steeds formeel.

"Turkije heeft de genocide altijd op de een of andere manier ontkend en we voelden ons geroepen om er iets aan te doen", aldus Dolmayan, net als de andere bandleden van System Of A Down van Armeense origine. "We hopen dat er een domino-effect ontstaat als wij erover spreken."

Bewijs

De uitroeiing van de Armenen wordt door sommigen in verband gebracht met de Holocaust. "Er zijn nooit repercussies geweest voor deze genocide, maar die hadden er wel moeten zijn. Dat gaf Hitler het idee dat je mensen kon uitmoorden en er nog mee weg kon komen ook. De geschiedenis heeft bewezen dat deze zich herhaalt."

"Het bewijs was er", beweert Dolmayan. "De wereld wist, in tegenstelling tot eerdere genociden, wat er aan de hand was door middel van de nieuwe communicatiemiddelen. De wereld had er iets tegen kunnen doen."

Voorvaderen

Dolmayan zegt dat muziek een goed vehikel is om hierbij stil te staan. "Deze boodschap is groter dan System Of A Down. Wij zijn maar een rockband die er plezier in heeft om muziek te maken. Maar we zijn aan de kwestie verbonden door onze voorvaderen, op menselijk en emotioneel vlak."

"Sommige mensen zullen zeggen: Het is honderd jaar geleden, wat doet het er nog toe? Niemand uit die tijd is nu nog in leven. Maar we weten waarom die mensen niet meer in leven zijn. Ze zijn uitgemoord. Maar met het sterven van de laatste generatie overlevenden, is het geheugen van de Armeniërs nog niet uitgewist."

Terugkeren

Naast een soloproject van Dolmayan, beweert de drummer dat System Of A Down zijn activiteiten op deze acht shows na op een laag zet, net zoals in voorgaande jaren. "We zijn nog niet echt bezig geweest aan een volgend album", bekent hij. "Wellicht dat er volgend jaar een aanzet toe gezet wordt. We hebben acht jaar niks uitgebracht, dus we moeten echt met iets goeds terugkeren."

"Als het niet beter is dan wat we al gedaan hebben, heeft het geen nut om nog iets uit te brengen", vindt hij. "Op tournee gaan is zoiets als uitgaan met een meisje. Wat eten, beetje wijn, misschien een film. Het maken van een album is zoiets als een kind verwekken. Je moet veel werk in die relatie stoppen."

De kaartverkoop voor het concert begint zaterdag 29 november om 10.00 uur.

Video: System Of A Down - Chop Suey!