De Nederlandse concertagenda staat vol van interessante optredens. Zowel in de grootste arena’s als de allerkleinste zalen valt er elke avond wel iets te beleven op het gebied van livemuziek.

Deze week mag er een traantje weggepinkt worden tijdens de afscheidstournee van Only Seven Left, keert Jamie T terug in de hoofdstad en vinden Angus & Julia Stone elkaar ook weer op het podium. De Popronde sluit af met een groot feest en cabaretier Andre Manuel keert terug met zijn band Fratsen.

David Gray - Maandag 24 november, TivoliVredenburg, Utrecht
De Britse singer-songwriter David Gray komt niet vaak naar Nederland, maar is hier wel degelijk erg geliefd. Niet voor niets werd zijn laatste Nederlandse show wegens enorm succes verplaatst naar een veel grotere zaal. Nu staat hij met het eerder dit jaar verschenen album Mutineers op zak in het nieuwe TivoliVredenburg

Meer informatie concert David Gray

Nick Mulvey - Maandag 24 november, Stadsschouwburg, Groningen
Begin dit jaar werd Nick Mulvey al getipt als een van de beste nieuwe namen van 2014 en tot nu toe heeft hij weinig moeite om aan die verwachtingen te voldoen. Zijn debuutplaat First Mind werd lovend ontvangen en ook zijn shows krijgen louter positieve kritieken. Niet gek dus dat ze steeds groter worden en hij nu al in de Stadsschouwburg speelt.

Meer informatie concert Nick Mulvey

Jamie T - Dinsdag 25 november, Tolhuistuin, Amsterdam
Hij was even weg, de Engelse zanger Jamie T. Wat heet: een paar jaar leek hij spoorloos van de aardbodem verdwenen. Tot er eerder dit jaar met Zombie een nieuw liedje verscheen. De stap terug uit de schaduw lijkt hem gelukkig te bevallen, want na een heel nieuw album is er nu eindelijk ook weer eens een Nederlandse show.

Meer informatie concert Jamie T

Angus & Julia Stone - Woensdag 26 november, Heineken Music Hall, Amsterdam
Na een pauze van zo’n vier jaar om te werken aan (beide succesvolle) soloprojecten sloegen broer en zus Angus & Julia Stone eerder dit jaar de handen weer ineen voor een nieuwe plaat. Met sterproducer Rick Rubin achter de knoppen moest dat wel een succes worden en het leverde dan ook een prachtig album op. Nu in het land voor hun grootste eigen show in Nederland tot nu toe.

Meer informatie concert Angus & Julia Stone 

Scorpions - Donderdag 27 november, Ahoy, Rotterdam
Volgend jaar trekken de veteranen van Scorpions weer langs de grote festivalweides en headlinen ze onder meer het grote Hellfest, maar voor het zover is, volgt nog een tournee op het Europese vasteland met ook een passage in Ahoy. Zanger Klaus Meine en zijn band zullen ongetwijfeld bewijzen nog altijd tot de absolute top te behoren.

Meer informatie concert Scorpions 

Only Seven Left - Vrijdag 28 november, Patronaat, Haarlem
Helaas werd de bandnaam van Only Seven Left kortgeleden werkelijkheid. Zeven shows op de planning en daarna over en sluiten. Inmiddels zijn dat er nog maar zes, waaronder een optreden in het Patronaat deze week. Goede poppunkband die een waardig afscheid verdient. De allerlaatste show vindt plaats op 20 december in Hilversum.

Meer informatie afscheidstournee Only Seven Left

Sam Smith - Vrijdag 28 november, TivoliVredenburg
De mannelijke Adele wordt Sam Smith ook wel genoemd en daar valt iets voor te zeggen. Zeker live blaast de jonge Brit vriend en vijand namelijk omver. Zijn single Stay With Me is misschien wel het populairste liedje van 2014 en shows op Lowlands en in Paradiso eerder dit jaar waren al een groot succes.

Meer informatie concert Sam Smith

Blaudzun - Zaterdag 29 november, Oosterpoort, Groningen
Het was een goed jaar voor de Nederlandse muzikant Blaudzun. Hij bracht zijn (zeer goed ontvangen) vierde album uit met Promises of No Man’s Land, werd uitgekozen om een liedje voor de Tour de France start in Utrecht te schrijven en speelde festival na festival plat. Nu nog een handvol laatste shows om het af te maken.

Meer informatie concert Blaudzun 

Fratsen - Donderdag 27 t/m zaterdag 28 november (Deventer, Groningen, Amsterdam)

Eind 2009 stond de band Fratsen rond zanger en cabaretier Andre Manuel voor het eerst in 14 jaar weer eens op het podium en gelukkig smaakte dat naar meer. Een nieuw album verscheen afgelopen week en daar horen ook nieuwe shows bij. Deze week onder meer te zien in de Amsterdamse Melkweg.

Meer informatie tour Fratsen

Popronde  (eindfeest) - Zaterdag 29 november, Studio K, Amsterdam

Na dertig steden en talloze optredens zit het er weer bijna op voor de Nederlandse Popronde, maar niet voordat er met een groots feest afscheid is genomen. Het rondreizende festival, waar bands als Kensington onder meer begonnen, sluit af met een eindfeest in Studio K. Een flink pak veelbelovende bands en ook nog eens gratis toegankelijk.

Meer informatie Popronde eindfeest