Als het aan Gabriel Ríos (Broad Day Light) ligt maakt de hele wereld kennis met zijn muziek. De Puerto Ricaanse zanger droomt van een doorbraak in de Verenigde Staten.

"Dat lijkt me geweldig. Het is mijn ambitie om op zo veel mogelijk verschillende plekken te spelen", zegt Ríos, die in België studeerde en jaren in New York bivakkeerde.

De 36-jarige zanger vertrok vier jaar geleden echter niet naar New York om die droom te verwezenlijken. "Ik ging niet met de gedachte dat ik het wilde gaan maken, ik was op zoek naar een andere stad om te schrijven en te spelen", legt de zanger uit. Ook weet Ríos dat een internationale doorbraak niet makkelijk is.

"Dat gaat hand in hand met gedraaid worden op de radio en populariteit op internet."

Reacties

Concrete plannen voor Amerikaans succes heeft Ríos, die inmiddels weer in België woont, nog niet. "Ik wacht nu gewoon af hoe het album het gaat doen en wat de reacties zijn", zegt de zanger over zijn derde plaat The Marauder's Midnight, dat vrijdag in Nederland verschijnt. "Vanuit daar kijk ik wel verder."

Zijn verblijf in New York heeft de plaat, die daar werd opgenomen, enorm beïnvloed. "Ik heb de laatste jaren een verandering doorgemaakt. Vooral de manier waarop ik naar het maken van muziek kijk, is anders. Doordat het album live is opgenomen is het meer organisch en ontspannen gegaan. Het is gewoon ontstaan."

Ríos, vooral bekend van zijn hit Broad Daylight, maakte in het verleden meer popnummers maar wil nu vooral kleinere en simpele liedjes maken. "Ik voel me daar het lekkerst bij."

Popliedjes

Op The Marauder's Midnight worden dan ook alleen cello, gitaar en basgitaar gebruikt. "Grotere popliedjes maken vond ik ook heel erg leuk. Maar ik geniet intens van die kleine manier van spelen en het simpelere geluid", legt de zanger uit. "Als ik liedjes maak waar ik zelf volledig achter sta, dan merkt het publiek dat ook."

Afgelopen jaar verscheen op zijn website elke maand al een nummer van het album.

"Doordat ik de liedjes over het hele jaar heb verspreid, was het eigenlijk een heel ontspannen manier van een plaat uitbrengen. Ik heb het geleidelijk aan gedaan", zegt Ríos, die zaterdag optreedt op het Rotterdamse Songbird Festival.

"Ik vind het niet erg om liedjes weg te geven. Sommige mensen kennen ze nu al, maar er zijn er genoeg die ze nog niet hebben gehoord."