Zangeres Sharon den Adel vindt het prima dat haar band Within Temptation niet meer zulke lange onafgebroken tournees onderneemt als jaren geleden. Dat vertelt ze aan NU.nl.

Volgens de frontvrouw van de symfonische metalband was het niet altijd prettig om lange periodes op pad te zijn. "Als we terugkwamen van zo'n lange tournee, liepen de spanningen soms hoog op. Dat is niet voor te stellen", bekent ze.

"Het is net alsof je in een heel klein huis woont met heel veel mensen en af en toe mag je een keer eruit. Het is niet zo leuk." Tegenwoordig duren de tournees van Within Temptation niet korter, maar er zijn meer onderbrekingen. De band is zelden langer dan drie weken van huis.

Nu ze moeder is, vindt Den Adel het soms lastig om te vertrekken. "Het moment voordat ik wegga, is het moeilijkst. Maar als ik ga, ga ik ook echt. Omdat het maar drie weken zijn, is het een overzichtelijke periode, ook voor crewleden. Zes weken Europa door, ik kan me niet inbeelden om dat weer te doen."

Noord-Amerika

Within Temptation komt net terug van een Noord-Amerikaanse tour, waarbij Canada en de noordelijke staten van de VS werden bezocht.

"Waarschijnlijk gaan we volgend jaar terug, naar de zuidelijke staten. Er ligt daar meer historie van heavy rock. We kregen nu veel klachten: Waarom zijn jullie hier niet? Hier gebeurt het."

Het duurt volgens Den Adel nog wel even voordat er een nieuw album van Within Temptation verschijnt, maar ondertussen brengt de band een concertfilm op blu-ray en dvd uit, die registraties bevat van de volledige Elements-show uit Antwerpen en een compleet concert uit de Hydra Tour.

"Om je de waarheid te zeggen: we waren van plan alleen de Hydra-show op dvd uit te brengen, met een stukje van Elements. Dat lag al zo'n tijd op plank." Bij het terugzien van de concertbeelden uit Antwerpen werd echter besloten om ook Elements in zijn geheel op dvd te zetten.

Enthousiasme

"Ons enthousiasme groeide voor Elements", zegt ze over dat als jubileumshow aangekondigde concert. De band besloot beide shows tegelijkertijd uit te brengen. "De Hydra-dvd was eigenlijk al klaar, dus we moesten weer opnieuw beginnen. Maar we vinden allemaal dat dit een juiste beslissing is."

Eind februari begint Within Temptation met een theatertournee, waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

"We gaan liedjes van het album (Hydra, red.) toevoegen aan de nummers die we al speelden tijdens de vorige tour", aldus Den Adel. "We willen toch weer iets anders neerzetten. Het wordt geen reprisetour."