De Britse band Pink Floyd keert na een afwezigheid van negentien jaar terug op de eerste plek van de Nederlandse albumlijst. Dit met het album The Endless River.

Deze week komt het laatste studioalbum van Pink Floyd met een overweldigende hoeveelheid aan verkopen binnen op de eerste plek van de Album Top 100 van GfK. Van The Endless River werden zelfs bijna vijf keer zoveel exemplaren verkocht als van Sonic Highways, het achtste album van Foo Fighters (nummer 2).

De laatste keer dat Pink Floyd de Nederlandse verkooplijst aanvoerde, was in 1995. Dat was met de live-cd P.U.L.S.E., dat na één week bovenaan de lijst van de eerste plek werd verstoten door een andere concertregistratie: Live In Concert van René Froger, dat een jaar in de Album Top 100 te vinden was.

The Endless River is de zesde nummer 1-notering van Pink Floyd in de nationale albumlijst. De andere vijf zijn: Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979), The Division Bell (1994) en het reeds genoemde P.U.L.S.E. (1995). Het nieuwe album is tevens de zeventiende top 10-notering.

Afleggen

Driemaal liep Pink Floyd nipt de eerste plek mis. Meddle werd in 1971 van de eerste plek geweerd door Greatest Hits Volume 3 van Rod McKuen, Dark Side Of The Moon stond in 1973 vijf weken lang achter Billion Dollar Babies van Alice Cooper en A Momentary Lapse Of Reason moest het in 1987 afleggen tegen Michael Jacksons Bad.

Vier albums wisten de top 10 niet te bereiken. Liveplaat Delicate Sound Of Thunder bleef in 1989 steken op nummer 20, verzamel-cd A Foot In The Door kwam in 2011 tot 21 en boxset Discovery kwam datzelfde jaar niet hoger dan 57. Debuutalbum Piper At The Gates Of Dawn kwam twintig jaar na dato pas de lijst binnen en piekte op 46.

Het langst genoteerde album van Pink Floyd in de Nederlandse albumlijst is The Division Bell, dat 49 weken in de lijst doorbracht. Ook A Momentary Lapse Of Reason (44 weken), The Dark Side Of The Moon (39 weken), The Wall (35 weken) en Delicate Sound Of Thunder (33 weken) stonden lang in de lijst.