Na de documentaire Sound City gemaakt te hebben, over een befaamde opnamestudio, besloot Dave Grohl met zijn band bij nog een aantal bekende platenstudio’s op bezoek te gaan.

Dit met de bedoeling om iets van de muziekgeschiedenis die verankert ligt in die specifieke locaties als invloed mee te nemen op het Foo Fighters-album Sonic Highways. Grohl en consorten namen de acht nummers op het album op in studiocomplexen in onder meer Arlington, New Orleans, Los Angeles, New York en Seattle.

Topnummers:

1. In The Clear
Op het nummer In The Clear wordt de rockband bijgestaan door The Preservation Hall Jazz Band, al is van jazz beslist geen sprake. In The Clear klinkt vooral alsof Foo Fighters probeert dat typerende geluid van recente Bruce Springsteen-albums na te bootsen. Het enige wat ontbreekt is een klokkenspel. En The Boss uiteraard.

2. What Did I Do?/God As My Witness
In feite zijn dit twee losstaande nummers die aan elkaar geplakt zijn. In medleyvorm blijken What Did I Do? en God As My Witness prima bij elkaar te passen. De twee half uitgewerkte ideeën versterken elkaar, al roept het nummer de vraag op of het altijd al de bedoeling was de twee samen te voegen of dat het incidenteel gebeurd is.

3. Subterranean
Natuurlijk mocht Seattle niet ontbreken aan de stedentrip van Dave Grohl. Subterranean is opgenomen in de Robert Lang Studio, waar Nirvana in 1994 zijn laatste nummer op plaat zette (You Know You’re Right) en waar Grohl tevens het eerste Foo Fighters-album opnam. Het nummer heeft dan ook iets van die 90s-vibe.

Plus- en minpunten:

Omdat de band alle nummers opnam met producer Butch Vig (werkte aan Nirvana’s Nevermind en het Foo Fighters-album Wasting Light), is Sonic Highways een consistent eindproduct geworden. Maar als het Grohls bedoeling was dat je kan horen dat elke track in een andere studio is opgenomen, dan is dat niet echt gelukt.

Beoordeling: 3,5 sterren