Trijntje Oosterhuis durfde pas mee te doen aan het Eurovisie Songfestival nadat collega en vriendin Anouk aan het liedjesfestival had meegedaan.

Dat zei de zangeres donderdag in De Wereld Draait Door.

"Dat Anouk dat durfde, heeft wel voor veel mensen de deur geopend en het Songfestival in een ander daglicht gezet." Volgens de 41-jarige Oosterhuis zou ze het eerder in haar carrière niet hebben aangedurfd om aan het liedjesfestival mee te doen.

"Maar ja, nu mijn twee vrouwelijke collega's dit, met heel veel succes, hebben gedaan... Het gaf me toch vertrouwen om dat nu ook te gaan doen. Het is een beetje nu of nooit. Waarom ga ik het niet gewoon doen?", vroeg de zangeres zich af hardop af.

Anouk, de deelneemster in 2013, heeft het nummer voor de aankomende editie van het Songfestival geschreven. 

Volgens Oosterhuis is het een krachtig nummer. Het wordt geen ballad, antwoordde ze op de vraag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. "Het is power en meezingbaar. Het is een nummer dat je niet van mij zou verwachten, maar het laat meteen ook een andere, frisse kant van Anouk zien", aldus de zangeres.

Oosterhuis wilde niet zeggen hoe het nummer gaat heten. Wel zei ze dat schrijfster Anouk ook nog een muzikale bijdrage heeft geleverd aan het nummer. "Als je goed luistert naar de opnamen, kun je haar horen in het achtergrondkoortje."

Oostenrijk

Het Songfestival wordt volgend jaar mei gehouden in Wenen, na de winst van de Oostenrijkse Conchita Wurst dit jaar met het nummer Rise like a Phoenix. De Nederlandse deelname, het gelegenheidsduo van Ilse DeLange en Waylon, werd tweede. Dat was de hoogste notering voor Nederland in decennia.

Anouk eindigde in 2013 als negende met het nummer Birds. Daarvoor wist de Nederlandse inzending jarenlang de finale niet eens te halen.

De halve finales zijn op 19 en 21 mei 2015, de finale is op 23 mei. Het is nog niet bekend in welke halve finale Nederland staat.