Bijna vijftig jaar na zijn oprichting, laat Pink Floyd zijn definitieve slotakkoord horen. Roger Waters wilde de invloedrijke progressieve rockband dertig jaar geleden al ontbinden, maar dit is de echte 'final cut'.

Sinds het vertrek van Waters was de band niet meer zo actief, want het voorlaatste album The Division Bell is alweer twintig jaar oud. Nadat toetsenist Richard Wright overleed, is Pink Floyd gereduceerd tot enkel David Gilmour en Nick Mason. Samen met producers Phil Manzera, Youth, Andy Jackson en Bob Ezrin maakten ze The Endless River.

Topnummers:

1. Anisina
Tijdens de langdurige totstandkoming van dit album stierf niet alleen Wright, maar ook hoesontwerper Storm Thorgerson. Ansina is een passend eerbetoon ('anısına' is Turks voor 'ter nagedachtenis aan'), waarop de huilende gitaarpartijen van Gilmour in duet gaan met het saxofoon- en klarinetspel van de Israëlische jazzmusicus Gilad Atzmon.

2. Talkin’ Hawkin’
The Endless River kan opgedeeld worden in vier delen, waarin de sleutelcomposities met elkaar verbonden worden door kortere nummers. Talkin’ Hawkin’ is het slotstuk van het derde deel (bestaande uit sterke composities als Allons-Y (1), Autumn ‘68 en On Noodle Street), waarin de elektronische vocalen van Stephen Hawking te horen zijn.

3. Louder Than Words
Het enige echte vocale nummer op The Endless River is de door Gilmour gezongen afsluiter Louder Than Words, dat klinkt als een afscheid. "De som van onze delen en onze hartslagen klinken luider dan woorden", wordt in het refrein gezongen. Het is alsof Gilmour hiermee namens Mason, Wright, Waters en Syd Barrett gedag zegt.

Plus- en minpunten:

Omdat de sessies van The Endless River grotendeels uit 1993 stammen, zijn de synthesizers van Wright op vrijwel elk nummer te horen. Gekoppeld aan Gilmours gitaarspel ontstaat daardoor die typerende Pink Floyd-sound, ondanks het gemis van Waters. The Endless River is een gracieus vaarwel van een iconische rockgroep.

Beoordeling: 4 sterren

Video: Pink Floyd - Louder Than Words
Video: Pink Floyd - Louder Than Words