Muzikanten David Gilmour en Nick Mason hebben maandagavond in Londen het laatste album van hun band Pink Floyd gepresenteerd.

"Pink Floyd is klaar, er gaat een streep onder", zegt gitarist Gilmour kort en bondig tegen NU.nl over het album The Endless River, dat als zwanenzang voor Pink Floyd geldt.

"Er komt niks meer", zo laat hij weten. Voormalig zanger Roger Waters was niet bij de presentatie aanwezig.

Het voorgaande album van Pink Floyd is The Division Bell, waaraan toetsenist Richard Wright nog meewerkte. Gilmour noemt de dood van het bandlid als voornaamste reden waarom de band nu definitief stopt. Wright werd door Waters ontslagen tijdens de opnames van The Wall in 1979, maar keerde later terug.

Niet alleen is The Endless River het laatste album van de Britse rockband, het is tevens het eerste album van Pink Floyd in twintig jaar tijd en het eerste dat verschijnt voor Warner Music, na de aankoop van platenlabel Parlophone.

"De timing voor Warner is gunstig", aldus een woordvoerder van de firma.

Teksten

Zanger Nick Laird-Clowes van de band The Dream Academy, die meewerkte aan The Division Bell, is blij dat er na twintig jaar alsnog een plaat verschijnt. "Veel van wat ik geweldig vind aan Pink Floyd zit erin, zonder de teksten", vertelt de muzikant vol vreugde.

"Er is nog steeds genoeg van de magie over, dat is interessant om te horen", zo meent Laird-Clowes, die geen bijdrage leverde aan The Endless River. "Als David me gevraagd had, had ik best willen meewerken aan dit album, maar ik doe wel weer mee aan zijn volgende soloplaat."