De Ierse singer-songwriter Bob Geldof en de Schotse zanger Midge Uren gaan samen met andere bekende zangers en muzikanten opnieuw de kersthit Do they know it's Christmas opnemen. 

Dat heeft Geldof maandag in Londen bekendgemaakt.

Met een aangepaste tekst van het nummer wordt geld ingezameld voor de strijd tegen de ebola-epidemie. 

De frontzanger van de Boomtown Rats heeft onder anderen de populaire boyband One Direction en zanger Chris Martin van Coldplay bereid gevonden mee te werken. Ook de Britse singer-songwriter Ed Sheeran heeft zijn deelname bevestigd. Volgens de BBC gaat het om dertig artiesten.

Video: Kersthit van stal voor bestrijding ebola
Video: Kersthit van stal voor bestrijding ebola

Het kerstnummer werd eerder ingezet om goede doelen te steunen, zoals de bestrijding van de hongersnood in Ethiopië in 1984.

Dit gebeurde onder de noemer Band Aid, zoals de liefdadigheidsband met naast Geldof sterren als Bono, Sting en Phil Collins werd genoemd. Destijds gingen miljoenen singles over de toonbank. De opbrengst was 8 miljoen Britse pond.

Live Aid

Een jaar later volgde op initiatief van Geldof en Ure het internationale benefietconcert Live Aid, waarbij werd opgetreden in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en op kleinere locaties, waaronder Den Haag.

De concerten brachten rond de 100 miljoen Britse pond in het laatje. Ook in 1989 en 2004 haalde Band Aid geld op voor goede doelen.

De nieuwe versie van het nummer, die zaterdag wordt opgenomen, moet vanaf maandag te downloaden zijn.