Trijntje Oosterhuis (41) gaat komend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Anouk, de deelneemster in 2013, gaat het nummer schrijven.

Anouk liet dat vrijdagavond tijdens het tv-programma College Tour behoorlijk nadrukkelijk doorschemeren en een anonieme bron bevestigde de deelname aan het ANP.

Eerder werden de namen van Alain Clark en Dotan genoemd als mogelijke deelnemer voor komend jaar.

Op de vraag van College Tour-presentator Twan Huys of eerdere berichtgeving afgelopen weekend in het AD klopt over de deelname van Oosterhuis aan het Songfestival, antwoordde de Haagse zangeres lachend: "Ik kan zo slecht liegen."

Ook hintte Anouk op het schrijven van het Songfestivalnummer.

Negende

Het Songfestival wordt volgend jaar mei gehouden in Wenen, na de winst van Conchita Wurst dit jaar met het nummer Rise like a Phoenix. De Nederlandse deelname, het gelegenheidsduo van Ilse DeLange en Waylon, werd tweede. Dat was de hoogste notering voor Nederland in decennia.

Anouk eindigde in 2013 als negende met het nummer Birds. Daarvoor wist de Nederlandse inzending jarenlang de finale niet eens te halen.

De halve finales zijn op 19 en 21 mei 2015, de finale is op 23 mei. Het is nog niet bekend in welke halve finale Nederland staat.

Reacties

Eric van Tijn, die meerdere inzendingen produceerde voor het Songfestival, laat weten erg enthousiast te zijn over de deelname van Oosterhuis. ''Als je meedoet aan het songfestival, moet je willen winnen en stuur je de beste artiest'', reageerde hij in RTL Late Night. ''Ik ben verbijsterd, maar positief. Ik ben heel blij met Trijntje en ben als professional fan van haar. Eindelijk gaat het de goede kant op met het songfestival en raken we weg van de meligheid."

Oud-Songfestivalcommentator Paul de Leeuw is eveneens heel erg positief. ''Aan het festival kun je een cd koppelen. Ze bereikt een miljoenenpubliek. Dat wordt een tournee naar Estand.'' De Leeuw denkt dat Anouk een verrasssend nummer zal schrijven. ''Net als Birds, ze zal ons verbazen.''