Zanger Waylon startte donderdagavond zijn tournee in het gloednieuwe poppodium Grenswerk in Venlo. Hij keek daarbij kort terug op zijn tijd bij The Common Linnets.

"Het was een mooi jaar", zegt Waylon ergens halverwege de eerste show van zijn tournee langs de Nederlandse poppodia. "Niet alles eindigt zoals verwacht, maar soms blijven er heel mooie dingen over. Die moet je vooral bewaren, zeker de mooie muziek."

Hij refereert hiermee op subtiele wijze aan zijn artistieke breuk met Ilse DeLange, maar maakt er verder geen woorden aan vuil. Na de onderbreking vertolkt Waylon een intieme akoestische versie van het nummer Where Do I Go With Me, afkomstig van het debuutalbum van The Common Linnets.

Tijdens het bijna twee uur durende concert laat Waylon horen wat hij verder nog in huis heeft als zanger en muzikant. Zijn recente soloalbum Heaven After Midnight vormt hierbij de hoofdmoot. Openingsnummer Let It Pour dient ook live als het startpunt van de stortvloed aan muzikale zielenroerselen.

Evenwicht

Er is een prettig evenwicht tussen Waylons oudere soulrepertoire en zijn recente countrynummers. Liedjes als Wicked Way, The Escapist en Happy Song klinken zelfs extra opzwepend tussen het andersoortige oeuvre, terwijl ze voorheen wat aan kracht inboetten toen Waylon louter een soulshow neerzette.

Bovenal is het optreden van Waylon een staalkaart van zijn vocale diversiteit. Hij zingt Oh, Pretty Woman en Folsom Prison Blues met een soortgelijk timbre als de oorspronkelijke zangers (respectievelijk Roy Orbison en Johnny Cash), terwijl zijn ruwe, bijna krijsende uithalen memoreren aan Otis Redding.

Verzoek

Waylon presenteert zich tegelijkertijd als een energieke showman en een troubadour, zonder het contact met zijn publiek verliezen. Zo laat hij een meisje meezingen met een liedje, zwaait hij geregeld naar zijn fans en hij gaat in op het massale verzoek om zijn versie van I Was Made For Lovin’ You van Kiss te zingen.

De gezichtsuitdrukking van Waylon spreekt hierbij boekdelen. Hij is duidelijk verguld om weer op het podium te staan, zeker met zijn nieuwe nummers en dan ook nog eens in een nieuwe concertzaal. "Kom vaker naar bandjes kijken", spoort de zanger het publiek aan.